E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Daldaki hazine! Tam zamanı toplanmazsa çöp olacak

İnternet Editörü
15 Haziran 2023 Perşembe 12:38

Hemen hemen her köşe başında, her bahçede gördüğümüz karadut ağaçları meyve vermeye başladı. Antioksidan bakımından oldukça zengin olan karadut tam bir şifa kaynağı olarak biliniyor. 

Karadutta hangi vitaminler var? Faydaları neler?

-İçerisinde A, B, C, E ve K vitaminleri ve birçok yararlı mineral bulunan karadut aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. 

-Bünyesinde barındırdığı potasyum ile kolesterole karşı güçlü bir koruma sağlar.

- Kan şekerini dengede tutar. Kalp sağlığını korur ve yüksek şeker sorunu yaşayanlara özellikle önerilir.

-Tüketiminde aşırıya kaçılmaması önerilen karadut bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Demir ve C vitamini deposu

-İçerdiği kalsiyum ve demir sayesinde kansızlık sorunu yaşayanlara devam olur aynı zamanda hastalık oluşumunu önler

-Mideyi rahatsız etmez, bağırsakları düzenler, sindirime yardımcı olur. Ve kabızlığı önler.

-İç organların yanı sıra cilt sağlığı için de son derece yararlıdır. Hücre yenilenmesini hızlandırır.

-Dişleri güçlendirir, ağız yaralarının iyileşmesini hızlandırır.

Binlerce yıldır tüketilen karadutun sağlığa zararı bulunamadı. Günde bir avuç karadut ya da bir su bardağı karadut suyu tüketilmesi mevsim geçişlerinde vücudun güçlü kalmasını sağlıyor. Çay olarak tüketilebilen yaprakları bile çok faydalı. 

Türkiye'nin pek çok bölgesinde yetiştirilebilen karadut ağaçları İç Anadolu'da oldukça yaygın. Malatya ve Erzincan'da karadut yetiştiriciliği önemli bir gelir kaynağı olarak biliniyor. Karaduttan yapılan pekmez, pestil ve meyve suları birçok pazarda alıcı buluyor.

(Veli Şengül-Meltem Gürbüz)

DİĞER HABERLER