Her yiğidin harcı olmayan lezzetli börek yapmanın sırrı ünlü şefler tarafından verildi. Yufka böreklerinde parmaklarınızı yedirtecek o sosu böreklerinizi sarmadan içerisine sürerseniz lezzetli mi lezzetli çıtır mı çıtır börekler yapabilirsiniz.
Parmakları yedirten börek sosu
Hem kabarmış hem de çıtır çıtır olmuş böreğin püf noktası sodadır. Her türlü yufka böreğinde içerisine sürerek kullanabileceğiniz soda yufkaların daha çıtır olmasını sağlarken nar gibi de kızartır. Soda ile yapılabilecek en iyi börek ise sodalı börektir. Sizlerde aşağıdaki tarif ile çıtır çıtır sodalı börek yapabilirsiniz.
6 adet hazır yufka
200 ml süt
200 ml yoğurt
200 ml sıvı yağ
2 adet yumurta
300 ml maden suyu
İç Malzemesi için:
Yarım demet maydanoz
300 gram az yağlı peynir
1 adet yumurta sarısı
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Üzeri için:
Yarım çay kaşığı susam ve çörek otu
1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
Sodalı Börek Yapılışı;
Yuvarlak fırın tepsimizi sıvıyağ ile yağlayalım. Kalan sıvıyağ ile yumurta ve sütü bir kapta karıştıralım. İç harcı için maydanozları güzelce yıkayıp ince ince kıyalım. Peynirleri rendeleyelim, yumurta sarısıyla birlikte harmanlayalım. Bir adet hazır yufkayı tepsinin içine serelim. Dışarda kalan kısımları tepsinin ortasına doğru koyalım ve hazırladığımız sostan gezdirelim. Üstüne yufka koyup peynirli iç harçtan koyalım. Yufka bitene kadar işlemlerimizi tekrar edelim. Harç bitip yufka kalırsa onları da tepsimizde soslayıp dizelim. En üste maden suyunu dökelim. Güzelce yedirerek bu işlemi yapalım. Kalan sosu bir yumurta ile çırpıp böreğe dökelim. Son olarak susam çörek otu ve tatlı kırmızı toz biberi böreğimizin üstüne dökelim ve 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirelim.