Bu çiçekleri Konya’dan başka yerde göremezsiniz! Yüzde 94’lük üretim

Meltem Gürbüz
İnternet Editörü
 Bu çiçekleri Konya’dan başka yerde göremezsiniz! Yüzde 94’lük üretim

Tarımın başkenti Konya, buğday ve arpa üretimiyle adını duyarsa da çok ilginç bitkilerin ekilişi de yapılıyor. 

Örneğin Korunga tohumunun yüzde 99'u, lalenin yüzde 90'ı, kuşyeminin yüzde 80'i, havucun yüzde 67'si Konya'da üretiliyor.

Bu çiçekler sadece Konya'da!

Buğday ve arpanın sarı rengi Konya Ovası'nda baskın olsa da Konya'nın rengarenk tarlaları da var. 

Resimdeki fotoğraf yüzde 94'ü Konya'da üretilen acı bakla tarlasının çok bilinmeyen fotoğrafı… 

Türkiye'de termeye, lüpen ve tirmis adıyla da bilinen acı bakla aslında zehirli bir bitkidir. 

Hasat edildikten sonra uzun süre suda bekletilen acı baklalar zehrinden arındırıldıktan sonra çerez olarak tüketiliyor.

Acı baklanın faydaları:

Yüksek lif içeriği ile sağlıklı bir bakliyat olan acı bakla, sindirim sistemi için oldukça önemlidir. Bağırsak temizliğinde rol alan acı bakla hareketlendirdiği bağırsaklardaki parazitleri de temizliyor. Şişkinlik ve kabızlık giderici bir besin olan acı bakladan yapılan lapa siyatik ağrılara, romatizmaya ve eklemlerdeki ağrılara da iyi gelir. Ayrıca acı bakla idrar söktürücü etkisiyle böbrek iltihaplarını gideriyor. 

Termiye nerelerde yetiştirilir?

Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen acı baklanın üretim üssü Konya'dır.

Türkiye üretiminin yüzde 94'ü Konya'da yetiştiriliyor.

40 santimetreye kadar uzayan rengarenk bitkisiyle yaz aylarında doğal bir fotoğraf stüdyosunu andıran acı bakla tarlalarına ağırlıklı olarak, Doğanhisar, Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde rastlanıyor.

  • #Konya #Konya haber #Konya tarım #Acı bakla #Termiye #Çiçek #Tarım haberleri #Çiftçi haberleri

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • AK
    Ali kayaoglu
    69 gün önce

    Iki yuzluluk ihanetligi hic sevmedim Dersim ...tuncelide..okuz kuyrugu derler daglarimiz dolu arilarin en cok sevdigi cicek kanserede iyi geliyormus Gercegide alinin ilk yaptigi bal bem beyaz nergiz ciceginde ve Sie sari bal gegen ciceginde yaptigi bal rabim bir atayist olarak tum imkanlari vermis akil vermemis zavalilara Hele kaysi elma yonca gonger bali bilmezlerde anlamazlar cunku dogluluga akilatmri calismaz haram dalavaraya varlar

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER