Dünyanın nazar boncuğu olarak biliniyor! Konya’daki bu göl turistleri çekmeye devam ediyor

 Dünyanın nazar boncuğu olarak biliniyor! Konya’daki bu göl turistleri çekmeye devam ediyor
Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü yerli ve yabancı turistlerin her geçen gün ilgi noktası olmaya devam ediyor. Peki, Meke Gölü nasıl oluştu, Meke Gölü efsanesi nedir?

Karapınar ilçesinde sönmüş bir volkan kraterinin gaz patlaması sonucuyla suyla dolup, ortasında adacıklar oluşturan Meke Gölü turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. 

Karapınar- Ereğli yolu üzerindeki Meke Gölü'nün birincil krater çukurunun uzunluğu 800 metreye sahipken, genişliği ise 500 metre alanındadır. Gölün derinliği ise 12 metredir.

‘Dünyanın Nazar Boncuğu' olarak nitelendirilen Meke Gölü adını meke kuşlarından alıyor. Neredeyse 5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu ile meydana gelen bu krater, zamanla su birikintisiyle dolarak göle dönüşmüştür.

Meke Gölü deniz seviyesinden 981 metre yükseklikte.

Meke Gölü'nün Dünyanın Nazar Boncuğu olarak adlandırılması çevresindeki masmavi sularla çevrili olup siyah nokta gibi gözükmesinden kaynaklanıyor.  

Son dönemlerde artan yağışla birlikte, su biriktiren krater göl doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. 

Özellikle hafta sonları ailesiyle ziyarete gelen vatandaşlar Meke Gölü' nün etrafında yürüyüş yapıp, doğanın iç sesiyle huzur buluyorlar. 

MEKE GÖLÜ'NÜN EFSANESİ NEDİR?

Binlerce yıllık geçmişe dayanan Meke Gölü ile ilgili çok fazla efsane bulunuyor. Bunlardan en bilineni ise zamanında Barata adındaki beyliğin gölün şimdiki yerinde hüküm sürmesidir. 
Rivayete göre, Meke Gölü'nün bugün bulunan yerinde Barata adında bir beylik hüküm sürüyormuş. Bu beyliği ise Barat adında biri yönetiyormuş.

Barat beyliğinin dünyalar tatlısı bir kızı varmış. Bu tatlı kızı annesi doğururken vefat etmiş. Ve bu tatlı kız babasıyla büyümüş. Adı ise Melike olan bu kız ve atın uşağı olan Meke, umutsuz ve imkânsız ve aşka kapılmışlar. Bu aşk ise zamanla kara sevdaya dönüşmüş. Yağız delikanlı Meke ise hastalanıp yataklara düşmüş. 

Bir zaman sonra, tatlı kız Melike'nin rüyasında ölen annesi girmiş. Rüyasında ise kızına sevdiğine kaçmasını söylemiş, Melike rüyasından uyanır uyanmaz Mekenin yanına gitmiş ve atla barakayı terk etmişler. 

Daha sonra babası Barat ise durumu hemen anlamış ve peşlerine birden çok adam salmış. Tam adamlar yakalayacakken Meke ve Melike sarılmış. 

Son olarak ise, Meke ve Melike'nin altındaki toprak inanılmaz bir şekilde çöküp göl haline gelmiş. Melike gölden sevgilisini çıkarmaya çalışırken ne yazık ki kaybetmiş. Tam o sırada ise ikinci mucize olan gölün ortasındaki volkan meydana gelmiş.

Kaynak: Haber Merkezi

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Meke Gölü #Karapınar

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER