Sivaslılar üzgün! Konya etliekmeğine TSE standardı geldi: Eni-boyu belli oldu

 Sivaslılar üzgün! Konya etliekmeğine TSE standardı geldi: Eni-boyu belli oldu
Konya’nın etliekmeğine TSE kriterleri getirildi. Hazırlanan taslağa göre boyu 75-90, eni 15-20 cm aralığında olacak. İşte detaylar…

Sivas'ta dana etinden Konya'da ise kuzu etinden yapılan etli ekmek üzerine ortaya çıkan "Etli ekmek kimin" tartışmaları son bulmazken TSE'den Sivaslıları kızdıracak yeni hamle geldi.

Konya etlieğmeğine standart geldi

Konya'nın ünlü lezzeti olan etliekmeğe, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından kriterler getirildi.

Etliekmek standart belgelendirme kriterlerine ilişkin bir taslak hazırlandı ve kamuoyu görüşüne açıldı. Buna göre, etliekmek için buğday unu, su, maya ve tuzla elde edilen hamur kullanılacak. Hamur oda sıcaklığında bir saat kadar fermantasyona tabi tutulacak. Sonrasında ince bir şekilde açılacak hamurun üzerine, daha önceden hazırlanan kasaplık sığır, dana gövde etlerinden elde edilen kıyma, tuz, domates, yeşil biber, maydanoz ve kuru soğanla karıştırılarak hazırlanan iç dengeli bir şekilde yayılacak. İç malzemelerin dağılımı, 40 gram domates, 30 gram yeşilbiber, 28,5 gram kuru soğan, 1 gram maydanoz ve 0,5 gram tuz, 100 gram kıyma olarak sıralandı. Açılan hamurun üzerine iç malzemeler yayıldıktan sonra, üzeri açık, hamurun uçları ve kenarları bükülerek, kapatılmadan fırına sürülecek, 4-5 dakika pişirilecek. Pişirilmiş etki ekmeğin boyu 75-90, eni ise 15-20 santimetre aralığında olacak. 

Kendine özgü tat ve kokuda olmalı

Taslakta etliekmeğin tat ve konu açısından özellikleri  "Etli ekmek pişirilmeden önce ve sonra kendine özgü tat ve kokuda olmalı, ekşime, küflenme, kokuşma ve bozulma olmamalı, yabancı tat ve/veya koku bulunmamalıdır” şeklinde sıralandı.

Görünüşünde yabancı madde bulunmayacak

Renk ve görünüş açısından ise "Çeşni malzemesi olarak kullanılan malzemelerin pişmeden önce ve sonra kendine özgü renk ve görünüşte olması, yabancı madde bulunmaması' özelliklerini taşıması gerektiği belirtildi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER