Dernek adı altında pavyon ve kumarhane!

Konya'da İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne bağlı 3 bin 25 dernek kayıtlı. Ama bazı dernekler ise kuruluş amaçlarının kat ve kat dışında faaliyet gösteriyor.

Konya Selçuklu da 866, Karatay da 477 ve Meram da ise 591 dernek var. Birçok alanda binlerce dernek faaliyet gösteriyor, kimi sivil toplumun olumlu süreç izlemesine kimi ise sosyal yardımlaşma adı altında destek oluyor. Buraya kadar her şey normal lakin bazı dernekler var ki amacı dışında faaliyet gösteriyor. Konya'da eğlence merkezlerinden çoğunun turizm ruhsatı bulunmadığından işin kolayına kaçıyorlar. Önce bir dernek kuruluyor, ardından dernek çatısı altında kuruluş amacı dışında kâr güdülüyor. İşin bir garip yanı da bir esnaf kurduğu işyeri için vergi öderken, dernek adı altında açılan faaliyet dışı işyerleri ‘dernek' olduğu için vergiden muaf tutuluyor.

Akşam mühürleniyor, sabah açılıyor!

Dernek adı altında faaliyet gösteren yerlere Konya İl Emniyet Müdürlüğü kontrollerini sık sık sağlıyor. Asayiş Şube Müdürlüğü ile Selçuklu İlçe Emniyet Müdürlüğü bu konu da çok duyarlı çalışıyor. Ayrıca dernek adı altında eğlence mekânların da neredeyse kavga eksik olmuyor. Hatta en son yine dernek adı altında eğlence merkezi işletilen bir yerde çıkan silahlı kavga da 2'si ağır 7 kişi yaralandı. Dernekler tüzüğü gözden geçirmeli...

7 kişi bir araya gelip eğlence merkezi kuruyor, pardon dernek kuruyor!

İyi işlere imza atan derneklere laf yok, Allah sayılarını arttırsın. Fakat suistimal edip bunu avantaja çevirenler var. Dernek amacı dışında her türlü faaliyet gösteriyorlar, dernek varsa eğer burada sadece üyeler bulunmak zorunda.
Genelge var!

2006/10 Dernek Merkezleri ve Lokallerinin Amacı Dışında Kullanılması… Dernekler Yönetmeliğinin 66'ncı maddesi, "Kumar oynatıldığı, izinsiz içki kullanıldığı, umuma açık yer durumuna geldiği veya lokal yönergesine aykırı hareket edildiği tespit edilen lokaller, mülki idare amiri tarafından otuz günü geçmemek üzere geçici süreyle faaliyetten men edilir. Fıkrada yazılı fiiller sebebiyle üç defa faaliyetten men edilen lokallerin izin belgeleri, mülki idare amirince iptal edilir" hükmünü, aynı yönetmeliğin 67'nci maddesi, "Yapılan denetimler neticesinde, uyuşturucu madde imal edildiği, satıldığı, kullanıldığı veya bulundurulduğu; 6136 sayılı Kanuna aykırı silah bulundurulduğu veya satıldığı; genel güvenliğe ve genel ahlaka aykırı faaliyetlerde bulunulduğu tespit edilenlerin lokal açma ve işletme izin belgeleri mülki idare amirince iptal edilir.

Dernek Tüzüğüne eklenecek bir madde bu sorunu ortadan kaldırır. Konya İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü bu konu da denetime başlamalı ve çürük dernekleri ayırt etmeli. Dernek adı altında faaliyet dışı işletilen mühürlü yerler tekrar açılmamalı.


Yazarın Diğer Yazıları