Konyaspor Altyapı ve Pilot Takımla Gelişir

Süper lig 3 – 4 takım dışında yüksek borçtan dolayı mali yapıları bozulan takımlardan oluşuyor. Bazıları şampiyonluk, bazıları ise ligde kalma hedefleri ile yaşayacakları yüksek rekabete hazırlanıyor. Bu yüksek rekabet rakiplerinden daha iyi takım oluşturma gayesi ile mevcut realitelere ters düşerek de olsa transferlere de yansıyor. Bu da belki daha az maliyetlerle oluşturulabilecek kadroları daha yüksek maliyetlerle oluşmasına sebep oluyor.

Mali yapısı aşırı kötü olmasa da iç açıcı olmayan bir Konyaspor var. Artık borcun daha da artması tahammülü kalmamış, borcun azaltılması ihtiyacı şiddetle hissedilir duruma gelmiş. Kongrede borcun160 milyona ulaştığı belirtilirken dikkat edilmezse üç yıl sonra 300 milyona çıkabileceği tespiti önemliydi.

Borç nasıl azaltılır? Basitçe maliyetlerin azaltılması, gelirlerin artırılması ile olur. Söylemesi kolay ama buna uygun doğru uygulamaları belirleyip disiplinli, sabırlı şekilde uygulamak zor. Önceden hesap edilemeyen, beklenmedik başarısızlıklar ise işin en olumsuz tarafı.

Gelirler artırmak için hayata geçirilebilecek yollar var elbette… Sponsor gelirlerini artırmak, gelir getirici projeler üretmek, maç günü, kombine, loca ve store gelirlerini artırmak ve üst sıralarda sezonu tamamlayarak yayın gelirlerini artırmak bunun yanında Avrupa kupalarına katılarak gelir elde etmek. Bütün bu saydığımız yollarla gelirlerin az veya çok artması için gerekli olan temel olay takımın başarılı olması… Mevcut borç yapısı yapı bu başarıyı vaad edecek kaliteli futbolcuların alınmasına ne kadar izin verir? Diyelim ki bir şekilde kuruldu başarının garantisi var mı?

Muhakkak yukarıda belirttiğim yollardan yararlanmaktan vazgeçilmemeli. Yapılabileceğin en üst noktasına ulaşmak için gerekli çalışmalar azimli bir şekilde yapılmalı… Borcu azaltmanın ve mali durumu iyileştirmenin en etkili yolunun kaliteli futbolcular yetiştirerek yüksek miktarlı bonservis gelirleri elde ederek olduğunu bazı örneklerde görüyoruz.

Alt yapıdan kaliteli oyuncular yetiştirilerek veya gün yüzüne çıkmamış yetenekleri keşfederek hem maliyetlerin azaltılması hem de elde edilecek bonservis gelirleriyle mali yapının düzeltilmesi en akıllıca ve hızlı sonuç alınabilecek olmasını söylemek bilinmeyen bir şeyin keşfini yapmak olmaz. Futbol ile ilgili herkesin ifade ettiği ama bir türlü gerçekleştirilemediği bilinen gerçekler.

Öyleyse Konyaspor ne yapmalı? Adnan Erkan ile scout çalışmaları için anlaşılmış olması önemli bir gelişme… Bundan sonrası verimli sonuçlar alınması için gereklerin yapılması. Ayrıca sosyal medyada yer alan @KonyasporScout gibi futbolla ilgili değerlerle sıkı ilişkiler içinde olunması ve önemsenmesi muhakkak fayda getirecektir.

Yıllardır alt yapıdan yetiştirilerek A takımına etkili olacak futbolcu kazandıramayan bir yapı var. Alt yapıdan gelen oyuncular oynamadan sadece antreman yaptılar. Aynı durum pilot takım için de geçerli ki bu organizasyonların belli bir maliyeti var. Bu organizasyonlardan vaz geçelim mi? Mesele bu organizasyonlar nasıl verimli hale getirilir olmalıdır.

Haydi alt yapıdan gelen oyuncular Konyaspor'da oynatama riskine girilemedi. Oyuncunun gelişmesinde maçlarda oynamasının önemi büyük. Alt yapıdan gelen futbolcuların pilot takımında oynayacak kadar potansiyelleri yok muydu? U-21 takımı dağıldı ama elimizde bir tek futbolcu kalmadı.

Pilot takımı bugüne kadar verimli kullanılamadı. Vazgeçilsin mi? Cevabım muhakkak hayır olur. Pilot takımında alt yapıdan gelen futbolcular oynamalı. Alacağı sonuçlar, ligde kalması veya düşmesini önemsemeden futbolcu geliştirmesi yönü değer kazanmalı. Alt yapıdan gelen futbolcuların yanına scout ekibinin kazandıracağı genç yeteneklerin eklenmesine de önem verilmeli.

Pilot takım için önerebileceğim başka bir düşüncem de şu: Takım oluşumunun maliyetini azaltmak ve daha kaliteli bir takım oluşmasını idame edebilmek maksadıyla başka bir takımla yapılacak protokolle bu organizasyonun birden çok takımın futbolcu kazanma amacına hizmet etmesi sağlanabilir. Pilot takımını beslemede sadece Konyaspor alt yapısı yeterli olmayabilir ama başka takımın alt yapısı da eklenirse daha kaliteli ve maliyetlerin paylaşıldığı kârlı bir uygulama olur. Hem maliyet hem futbolcu kazanma açısından Konyaspor için ve diğer takım için daha elverişli ortam oluşturan herkesin kazandığı bir uygulama olacağı kanısındayım.

Alt yapıdan neden futbolcu kazanılamadığı konusundaki bir diğer düşüncem ise futbolcuların fiziki anlamda yeterli şekilde gelişemedikleri… Bunun için alt yapılarda işinde uzmanlaşmış kondisyonerlerle ve beslenme uzmanlarıyla çalışmaya önem verilmelidir. Bir de futbolcuların çalışarak kendilerini geliştirmesini beklemek yerine antrenör ve kondisyonerlerin gözetiminde disiplinli çalışmalara tâbi tutulması yerinde olacaktır.

Alt yapı futbolcuları için daha çok maç yaptırmak gelişmelerinde önemli olacaktır. Bunun için özellikle uluslar arası ve ulusal turnuvalarda sıkça yer almak veya alt yaş grupları ile ilgili gelenekselleştirilecek prestijli turnuvalar düzenlenmesi büyük katkı verecektir.

Konyaspor'un borçlarının ödenmesi ve mali yapısının düzeltilmesi düşüncesi ile yola çıkarak futbolcu yetiştirmenin önemini ve bunun nasıl olacağını dile getirmeye çalıştım. En kolay ve uygulanabilir yolun futbolcu yetiştirmek ve satmaktan geçtiğini vurgulamak istedim. Benim düşüncelerim ve önerilerim en doğrusudur iddiasında asla olamam… Yakışmaz da… Yeter ki bu konularda farklı öneri ve düşünceler üretilsin ve Konyaspor için en güzeli uygulansın. Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları