İLK YARDIM

Annesinin evinin bahçesinde, eylüle ait izleri, yaprakları süpürüyor; her rengin tadını çıkarıyordu. Komşunun acı çığlıkları kulaklarına doldu.

- Yetişin! Yetişin!

Komşuları ihtiyar bir karı-koca idi. Amca uzun zamandır hasta olup; son yıllarda buna bir de hatıraları ,yaşanmışlıkları ve dahi yol arkadaşlarını bile unutturan Alzheimer eklenmişti. Elindekileri hızla atıp, komşunun evine koştu. Amca banyoda yere düşüp, kafasını betona vurmuştu.Hemen nabzını kontrol edip ambülansa haber verdi ama nabzı hissedemediği için sakinleştirmeye çalıştığı teyzeye söylemese de” şimdi gelir gelmez müdahale ederler, bir şey olmaz inşallah, sakin olun ne olur!” dese de umudu çok azdı.

Hep deriz ya; zaman göreceli bir kavram. Bekleyene, ızdırap çekene saniyeler saat… Sevdikleriyle hoş sohbette olana saatler saniye… Ambülans geldi ve görevliler kontrolü yaptılar. Acı haberi verdiler. Amcayı kaybetmiştik .

Amcanın nabzını kontrol ettiğinde yapılacak bir şey yok gibiydi zaten ama o gün bir kez daha anladı ki ilk yardım bilgilerinden hepimizin haberdar olması gerekiyor. Özellikle trafik kazalarında; ikinci bir kazaya ya da kalıcı sakatlığa yol açmamak için çok dikkatli olmalıyız.

Hepimizin başına gelmiştir. Trafik seyir halinde iken birden duran bir araç önümüze çıkar, bozulan ya da zararsız bir şekilde çarpışan otomobiller öne ve arkaya bir dikkat levhası koymadan bekledikleri için siz aniden önümüze çıkan bu araçlardan kurtulmaya çalışırsınız. En büyük sorunlardan biri de Allah göstermesin bir kaza sırasında toplanan kalabalığın içindeki sigara içerek, yorum yapan seyirciler.. Bir benzin veya gaz taşması varsa büyük tehlike! Kazalarda araba kontak sistemi hemen kapatılmalı ve patlayıcı etki oluşturabilecek sigara, çakmak gibi şeyler uzak tutulmalı. Yaralı varsa ambulans gelinceye kadar yerinden oynatılmamalı, başı sabitleyip nefes yolu açık bırakılmalı.

Kanamalı bir durum varsa; kanı durdurmak için müdahale edilmeden( hepatit b) tehlikesine karşı muhakkak eldiven giymeli.

Eğer anne- baba olduysak ev kazalarına karşı bebek ve çocuk ile ilgili bir acil durumda neler yapılmalı muhakkak bilgi sahibi olmalıyız . İstatistiklere göre bebeklerde kazaya bağlı ölümlerin %7'si nefes borusuna kaçan yabancı cisimlerden kaynaklanıyor . Bu özellikle yürürken ,yediği yemek parçası veya küçük oyuncak, madeni para, çiçek toprağı gibi her şey olabiliyor .Bu gibi durumlarda önce bilincinin açık olmasına dikkat edilmeli, eğer bilinç açıksa ve hasta bir yaş altında bir bebekse kurtarıcının sol kolun üzerine başı aşağıya gelecek şekilde yüzükoyun yatırılmalı ve çocuğun her iki kürek kemiği arasına kurtarıcının elinin top kısmı ile beş kez vurulmalı veya göğüs kafesi alt ucuna parmaklar birleştirilerek beş kez itme uygulanmalı.

Tabi en güzeli ve doğrusu kazaları olmadan önleyecek tedbirleri uygulamak. Ama hayat bir süprizler yağmuru ve yağmur sizi hep bereketli ıslatmıyor. Bazen fırtınalar oluyor. İşte o fırtınalar da can ve canan kayıklarınızı selamet yurduna ulaştırabilmek için usta bir kaptan olmanızın bir şartı da bilinçli bir birey olmanızda.

Çünkü hem kayıtsızlık hem de yanlış bilgi size veya sevdiklerinize ölümü getirebilir…


Yazarın Diğer Yazıları