KONYA’NIN TARİHİ MUSALLA MEZARLIĞI -1

Musalla Mezarlığı Konya nın tarihi geçmişe sahip yerlerinden biridir.Selçuklu İlçesinde bulunmaktadır.Mezarlığın Anadolu Selçuklukluları Döneminden kalma (13.yy ) olduğu bilinmektedir.

Mezarlığın yapısına baktığımız da ;kuzeyine baktığımızda'' Cennet Çukuru'' olarak adlandırılan bölümünde Namazgâh; doğu batı yönünde uzanan mihrap duvarı ile önündeki açık ibadet alanından ibarettir.Mihrap duvarının iki kenarında sekiz basamaklı birer taş merdiven yer alır.Mihrap duvarının ortasında üç kenarlı niş ,köşelerde ,zar başlıklı silindirik birer sütunceye oturan yuvarlak kemerin kuşattığı istiridye kabuğu formunda bir kavsarayla örtülüdür.

Cennet Çukuru Alanı : Bu alan hakkında ki bilgilere baktığımız da Malazgirt Savaşı öncesi Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan'ın Anadolu'ya gönderdiği öncü birliklerin Konya ya kadar gelip ,Bizans askerlerince şehit edilerek cenazelerinin bırakıldığı yer olarak bilinmektedir.Tarih araştırmacısı Muhammet Ali Orak'ın araştırmalarına göre Selçuklu askerlerinin şehit edildikten sonra Bizans askerlerince o dönem su dolu olan çukura atıldıkları belirtilmiştir.2006 yılından sonra ‘'Cennet Çukuru ‘' denilen alanda defin işlemleri durdurulmuştur.Belediye tarafından ‘'Cennet Çukuru ‘' adı altında bilgilendirici tabela asılmıştır.Anadolu da ki ilk toplu mezar ve şehitlik olma özelliği taşıyan ‘'Cennet Çukurun''da bir çok tarihi süslü mezar taşları ve lahitler yer almaktadır.Araştırmacı Orak açıklamalarının devamında ‘'Cennet Çukuru ‘'ismine 100 yıl önceki kaynaklarda rastlanmadığını belirterek ‘'Burasıyla ilgili şöyle bir bilgi de yer alıyor .Kutalmışoğlu Süleyman Şah buraya bir kuyu açtırıyor.Bu kuyudan insanlar su ihtiyacını karşılıyorlar.Zemzem aşılama denilen bir olaydan bahsediliyor.Burada hacdan gelen insanların getirdikleri zemzemleri ,ilk öncü birliklerin şehit olduğu yer olduğundan dolayı burada açılan kuyuda ki suya zemzem aşılayarak zemzem çoğaltılıyor.Enteresan olan şudur;yakın zamanın önemli tarihçilerinin ve İbrahim Hakkı Konyalı dahil olmak üzere''Cennet Çukuru''tabirinin geçtiği hiçbir araştırma yazılarında ve ana kaynaklarda böyle bir bilgi yoktur.Bu alanın ‘'Cennet Çukuru ‘'olarak adlandırılması bize göre yeni bir olaydır.Çünkü 100 yıl öncesinde bir belge mevcut değildir şeklinde bilgiler vermiştir.Şeyh Kutsi Efendi isse burada Peygamberlerin yattığını ifade etmiştir.

MUSALLA MEZARLIĞINDA Kİ TÜRBELER: Şeyh Şücâeddîn Türbesi, Gömeç Hatun Türbesi,Evhâeddîn-i Kirmânî Türbesi,Şeyh Halil Türbesi olmak üzere dört tanedir. Bura da ayrıca dört tane de Peygamber kabri bulunduğu ifade edilmektedir.

Şeyh Şücâeddîn'in Türbesi :1349 yılında yapılmıştır.Mezarlığın gövdesi kesme taştan ,üzeri 16 dilimli tuğla kubbe ile örtülüdür.Türbe kare plan uygulaması ile inşa a edilmiştir.Türbenin tarihi üzerindeki kitabeden öğrenilmiştir.

Gömeç Hatun Türbesi:Mezarlığın Anadolu Selçuklu Sulatanı Rükneddin Kılıçarslan ın karısı Gömeç Hatuna ait olduğu rivayet olunmaktadır.13. yy. sonlarında yapıldığı bilinmektedir.

Evhâeddîn-i Kirmânî Türbesi:Büyük mutasavvıf ve Şâfi alimlerinden olan,1200 ‘lü yılların başında talebesi Ahi Evran ile birlikte Anadolu'ya gelerek Konya ya yerleşen Evhâüddin Kirmani ‘nin kabri burada bulunmaktadır. Ayrıca Sadrettin Konevi nin de hocasıdır.

Şeyh Halil Türbesi:1589 yılında yapılmıştır.Düzgün kesme taştan yapılmış olan sekiz köşeli mezarlıklar ,on ikili köşeli bir r kasnağa oturan tuğla kubbe ile örtülüdür.Türbe III.Mehmet zamanında yapılmıştır.(Devam Edecek)


Yazarın Diğer Yazıları