MUSALLA MEZARLIĞI -2

      Musalla Mezarlığı'nın sekiz tane kapısı bulunmaktadır Ana kapı olarak:Nalçacı ,Parsana ve Kalenderhane kapıları bilinmektedir.Bu kapıların her biri bir yönde bulunmaktadır.Batı tarafta Nalçacı kapısı,doğuda Kalenderhane kapısı,güneyde Parsana kapısı vardır.

   Musalla Mezarlığı (  191.875 metrekarelik ) alanıyla Konya nın en geniş ve büyük mezarlığı olma özelliğini taşımaktadır.13.yy ait olduğu Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca tescil edilmiştir.(Tarih:04.11.1988 )

    Mezarlığın tarihine ait diğer bilgilere baktığımızda ,kuzeydoğu yönlerinde yapılan inşaatlarda veya yol ,kanalizasyon kazılarında 14 adet çeşitli tarihlerde lahitler çıkmış ,her biri diğerinden güzel motiflerle süslü bu lahitlerin Romalılar devrine ait olduğu anlaşılmıştır.Bu çıkan tarihi eserlere dayanarak Romalılar devrinde Konya Nekropolünün bu civarda olduğu anlaşılmaktadır.Mezarlık bu günkü sınırlarından daha  büyüktü.Zamanla etrafından geçirilen yollar dolayısıyla daraltma mecburiyetinde  kalınmıştır.Mezarlık içerisinde halen Selçuklular ,Karamanoğulları ve Osmanlılar devrine ait çeşitli türbe ve mezarlıklar mevcuttur.

     Namazgah:Namazgah Cennet Çukuru bölümündedir.Doğubatı yönünde uzananmihrap duvarı ile önünde ki açık ibadet alanından ibarettir.Mihrap duvarın iki kenarında sekiz basamaklı birer taş merdiven yer alır.Mihrap duvarının ortasında üç kenarlı niş ,köşelerde zar başlıklı silindir birer sütunceye oturan yuvarlak kemerin kuşattığı istiridye kabuğu formunda bir kavsarayla örtülüdür.Namazgâhın ,Selçuklu dan kaldığı muhtemel bilgiler arasındadır. 

    Mezarlığın yapı malzemeleri incelendiğinde ;Sille,gödene ve mermer yapıya sahip oldukları görülmüştür.Mimari yapı da kemer formunun özelliklerini taşımaktadır.Bu yapı (Kemer formu;üçgen alınlık ,sivri, yarım daire,dilimli kaş kemer çeşitleri gibi başlıklar kullanılarak yapılar meydana getirilmiştir. Süsleme tarzına bakıldığında baş taşlarına istiridye kabuğu şekli ve bitkiler ayak taşlarında ,asma yaprakları ,üzüm salkım figürleri selvi şekillerinin bulunduğu kabartmalar kullanılmıştır.

       Musalla Mezarlığı Anadolu da ki Müslümanlar ait ilk toplu mezar olarak kabul edilmektedir.Mezarlığın baş ucunda göndere dikilmiş Türk Bayrağı o alanın şehitlik olduğunu göstermektedir.

   Şehitlik Kitabesi:Şehitlik Önüne Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından dikilen bu kitabe de şu sözler yazmaktadır.''Kabristanın en eski yeri olarak bilinen 141 nolu ada ,Cennet Çukurru olarak adlandırılan yerdir.Buranın kenarında eski kör bir kuyu vardır. Uzun yıllar Konyalıların bu kuyudan su aldıkları sularla zemzem aşıladıkları rivayet edilir.İç Anadolu Türklüğü nün ilk toplu mezar şehitliğinin burası olduğu söylenir.Alparslan Anadolu nun fethi öncesinde buralara gönderdiği öncü birliklerin şehit oldukları yer burasıdır''yazmaktadır.

  Musalla Mezarlığı gerek tarihi geçmişi,mimarisi ve içerisinde ki bölümleriyle önemli bir tarih mirasıdır.İçerisinde ki tarihi kalıntılar ve buralarda ki taş levhalarda ki yazılar tarihe ışık tutmaya devam etmektedir. Konya nın önemli yerlerinden biridir ve gelecekte de tarihe ışık tutmaya devam edecektir.Konya dışından da tarih meraklılarının ziyaretlerine de rastlamak mümkündür.

     Musalla mezarlığı tarihin izleriyle , anlatılan hikayeleri ve gizemin koruyan yönleriyle Konya mızın önemli merkezlerinden biri olmaya devam edecektir.Ziyaretçilerinin güzel dualar ederek ayrıldığı manevi atmosferin hiç kaybolmadığı bir mekandır.Sizinde yolunuz düşerse bir Fatiha nın ferahlığını hediye ederek dönmenin nasip olması duası ile

Selametle kalınız …


Yazarın Diğer Yazıları