Konya’da köylülerin gelir kaynağından ekonomiye 550 milyon liralık katkı! Kilogramı 100 dolar!

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da köylülerin gelir kaynağından ekonomiye 550 milyon liralık katkı! Kilogramı 100 dolar!
Mantar türleri arasında çok yüksek ticari değeriyle dikkati çeken sedir mantarı, ihraç ürünü olarak da öne çıkıyor. Konya dahil birçok ilde köylülerin gelir kaynağı sedir mantarının faydaları saymakla bitmiyor! İşte ayrıntılar..

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyada ve Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkilere olan ilgi ve talep her geçen yıl artıyor.

Sedir ormanlarından toplanıyor Japonya'ya ihraç ediliyor

Türkiye, bitki ve mantar biyolojik çeşitliliği açısından yüksek endemizm oranıyla dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Sedir mantarı; lezzeti, tıbbi faydaları ve ekonomik değeriyle, bu zenginlik içindeki önemli türlerden birisi olarak değerlendiriliyor.

Torosların sedir ormanlarından toplanan mantarlar Japonya'ya ihraç ediliyor

Bilimsel adı "Tricholoma anatolicum" olan sedir mantarının, antimikrobiyal, antioksidan, antidiyabetik, antitümor etkileri bulunduğu ve bu kapsamda karaciğerin korunmasına, bağışıklığın düzenlenmesine, kolesterolün ve şekerin düşürülmesine faydası olduğu biliniyor.

Ülke ekonomisine 550 milyon liralık katkı bekleniyor

Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki doğal sedir mantarı alanlarının envanterinin ve planlamasının yapılarak, bu ürünün sürdürülebilir faydalanmaya konu edilmesi, toplayıcıların eğitimi, ürünün biyolojik çeşitliliğinin korunması ve yerinde geliştirilmesi, sedir mantarı üretim miktarının ve verimliliğinin artırılması, orman köylüsünün refahına ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla 2022-2026 yıllarını kapsayan "Sedir Mantarı Eylem Planı"nı hazırladı.

Türkiye'de kiloyla satılan Sedir mantarını, Japonlar taneyle alıyor -  Magazin Haberleri

Konya dahil birçok ilde köylülerin gelir kaynağı! 

Aydın, Antalya, Denizli, Karaman, Kahramanmaraş, Konya, Muğla ve Osmaniye'de yayılan sedir mantarı, son yıllarda, özellikle Adana-Feke yöresindeki orman köylülerinin en önemli gelir kaynaklarından biri haline geldi.

20 santimetre çapa kadar büyüyebiliyor

Mantar türleri arasında çok yüksek ticari değeriyle dikkati çeken sedir mantarı, başta Japonya olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Bir sedir mantarı 20 santimetre çapa kadar büyüyebiliyor fakat büyüklük nedeniyle oluşan bozukluk, mantarın fiyatını düşürebiliyor. Mantarın baş kısmı (şapka) açılmaya başladığında kalitesi de azalıyor.

Doğrudan ihraç ediliyor

Hasadı, bitkinin fiziki yapısına dikkat ederek yapan orman köylüleri, mantarları ilk olarak toptan satış noktalarına taşıyorlar. Burada satın alınan mantarlar, daha sonra özel toplama merkezlerinde temizlenerek taşıma kaplarına yerleştiriliyor. Bu aşamadan sonra herhangi bir uygulama yapılmaksızın doğrudan ihraç ediliyor.

Mantar üretimi miktarı, toplama sezonundaki iklim koşullarına bağlı olarak farklılık gösteriyor. Yıllık yaklaşık 100 tondan fazla sedir mantarı Japonya'ya ihraç ediliyor. Orman köylüleri, 1 kilogram sedir mantarından 50-60 lira gelir elde edebiliyorlar. Japonya'ya ihraç edilen sedir mantarı için ortalama toptan satış fiyatı, kilogram başına 85-100 dolar arasında değişiyor.

Eylem planı kapsamında 5 yılda Adana, Antalya, Hatay, Kahramanmaraş, Konya, Mersin ve Muğla'da yapılan çalışmalarla sedir mantarının ülke ekonomisine 550 milyon lira katkı, orman köylüsüne de 110 milyon lira gelir sağlaması planlanıyor.

Satış fiyatı kilogram başına 85-100 dolar

Japonya'ya ihraç edilen sedir mantarının ortalama toptan satış fiyatı kilogram başına 85-100 dolar arasında değişiyor

Kaynak: AA

  • #Orman Genel Müdürlüğü #Sedir Mantarı Eylem Planı #Tarım ve Orman Bakanlığı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”