ARALIKLI ORUÇ (IF DİYETİ)

Aralıklı oruç; her gün veya haftanın belirli günleri yemek yememek anlamına geliyor ve diyetten ziyade bir yeme stratejisi olduğu da ayrıca belirtiliyor. Oldukça popüler olan aralıklı orucun 6 çeşidinden bahsedeceğim:

1) 16:8 (Süreli Oruç Tutmak): Aralıklı oruç tutmanın en popüler çeşitlerinden biridir. 2 öğün yemek arasındaki sekiz saatlik tokluğu ve sonrasında 16 saat süren açlık olarak tanımlanabilir.

2) 5:2 : 5 gün boyunca kalori sayımı yapmadan normal yemek yemeyi ve seçilen 2 günde de oruç tutmayı hedefler. Bu iki günlük oruçta günlük kalori miktarı kadınlarda 500 erkeklerde 600 kcal ile sınırlandırmalıdır.

3)Ye Dur Ye: Bu seçeneğin diğer seçeneklerden farkı daha esnek olmasıdır. Burada amaç yemeye ara vermektir. Haftanın 1 veya ardışık olmayan birkaç gün 24 saat açlık oluşturulmasıdır.

4)Tam Gün Oruç: 24 saatte tek öğün tüketimini destekler.

5)Alternatif Gün Orucu (Günaşırı Açlık Yöntemi): Kalori ihtiyacının %25'ini tüketerek (yaklaşık 500 kalori) gün aşırı oruç tutmaktır. Uygulamak isteyen kişi, kalan günlerde normal yemek yiyebilir.

6) Spontane Oruç / Öğün atlama: Bu seçenek; yaşam tarzınız ve vücudunuzun alışkanlık durumundan dolayı aralıklı oruç tutmaya nazik bir giriş niteliğindedir. Eğer kendinizi aç hissetmiyorsanız öğün atlamanıza izin vermektedir.

Aralıklı orucun bu çeşitlerini uygulamanın bir kuralı veya sıralaması olmamasının yanı sıra aralıklı oruçta yasak olan hiçbir yiyecek yok. Bu uygulamada önemli olan tek şey zamanlama. Eğer bu uygulamayı yapmak istiyorsanız yaşam tarzınıza en uygun hangisinin geldiğini düşünüp karar vermeniz yeterli olacaktır. Ayrıca öğün aralarında su, şekersiz çay, bitki çayı, kahve (sütsüz) içebilirsiniz. Aralıklı oruç ile ilgili literatürde hem kilo kaybını sağladığına dair hem de vücuttaki metabolik süreçleri etkilediğine dair yapılmış birçok çalışma mevcut. Vücuttaki iltihaplanmayı azalttığı, kan şekerini düzenlediği, strese iyi geldiğini göstermesi bu çalışmalardan yalnızca birkaçı. Fakat yapılan bu çalışmalar genellikle aralıklı orucun kısa vadeli etkileri olduğunu gösteriyor. Bu sebeple uzun vadeli etkilerini bilmemek akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Aralıklı oruç her ne kadar yeme stratejisi olarak belirtilse de eğer amacınız kilo kaybı sağlamak ise ‘diyet' yapmanın ilk kuralı kalori açığı oluşturmaktır. Aralıklı oruç ile bunu başarabilirsiniz. Fakat bu işi bilinçli bir şekilde yapmazsanız yetersiz sıvı ve gıda alımı ile beraber ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca popüler olan her diyetin herkese uygun olmayacağını da unutmamak gerekir. Gebelerin, emzirme döneminde olanların, kronik rahatsızlığı olanların, 18 yaşın altındaki bireylerin, olması gerekenin altında bir Beden Kitle İndeksine (BKİ) sahip olanların, regl düzensizliği olanların, yeme bozuklukları öyküsüne sahip olanların doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Bütün bunlara ek olarak kilo vermek amacıyla yeni bir diyete başlamak istiyorsanız sizin için sürdürülebilir olan bir diyet yapmanız sizin adınıza fayda sağlayacaktır. Sizi zorlayan, angarya gelen bir diyet uzun vadeli olmaz ve bunun sonucunda diyete başlamadan önceki alışkanlıklarınıza geri dönmeniz kaçınılmaz olacaktır.


Yazarın Diğer Yazıları