ÖRNEKLERLE BESİNLERİN YANLIŞ TÜKETİMİ

Söz konusu beslenme olduğu zaman doğru seçimler yapıp doğru sonuca ulaşılamadığında bazı durumları sorgulama vaktinin geldiğini düşünüyorum. Hiç şüphesiz doğru besin seçiminden sonra ilk odaklanılması gereken konu besinlerin nasıl tüketilmesi gerektiğidir. Daha yolun başında iken bu konuda hata yapılmaması adına bu hafta size besinlerin yanlış tüketilmesi sonucunda neler olduğunu ve nasıl tüketilmesi gerektiğini örnek vererek bahsedeceğim:

İlk besin olarak brokoliyi ele alalım. Brokoliyi çok seven bir kısım olduğu gibi hiç sevmeyen bir kısım da var. Şahsi fikrim hem hiç kimsenin damak tadına uymadığını düşündüğü bir besini yemek için kendini zorlamaması gerektiği, hem de bir defa da olsa o besine şans verebileceği noktasında. Brokoliyi sevmeyen kısım bir yana seven kısım ise maalesef brokoliye yanlış pişirme yöntemleri uyguluyor. Brokolinin hem rengini hem de besleyici değerini koruması açısından en ideal pişirme yöntemi buharda kısa sürede pişirmektir.

İkinci yanlış tüketilen besin ise patates. Evet, hem ekonomik olması sebebiyle oldukça fazla tüketilen hem de besleyici değeri yüksek olan patatesten bahsediyorum. Patatesi sıcak tüketmek yerine soğuk tüketmek vücut için daha faydalıdır. Bağırsak sağlığını korumaya yarayan dirençli nişastaların oluşumunu artırır ve obezite, kolon kanseri ve diyabet riskini azaltır.

Bir başka yanlış tüketilen besin ise meyve ve sebzeler. Meyve suyunun yerine meyvenin kendisinin kabuğuyla beraber tüketilmesi içindeki vitamin, mineral ve liflerden yararlanabilmek için oldukça önemli. Bununla beraber özellikle C vitamini oranı yüksek meyve ve sebzelerde yanlış tüketime daha sık rastlanıyor. Portakal, limon, kivi, biber, patates ve yeşil yapraklı sebzelerin C vitamini oranı yüksektir. Fakat besinlerdeki C vitamini kesme/doğranma ve ışık ile çok kolay tahrip olabilir. Bu sebeple bu meyve ve sebzelerin yarısını kesip kalan diğer yarısını bekletmek yerine hemen tüketimi yapılmalıdır. Örneğin limonun yarısını kesip yarısını buzdolabı rafında bekletmek kalan limondaki C vitamininin azalmasına sebep olur. Ayrıca her meyve ve sebzede olabileceği gibi C vitamini oranı yüksek meyve ve sebzelerin de fazla ısıya maruz kalması besin değerinin azalmasına sebep olur.

Bir başka yanlış pişirme tekniği uygulanan besin ise makarna. Çok pişmiş makarna yüksek glisemik indekse sahip olduğu için makarna üzerinde yazan/tavsiye edilen en erken pişirme süresine göre pişirilmelidir. ‘Al Dente' denilen hafif diri kalmış makarna çok pişmiş makarnaya göre sağlık için daha iyi bir seçenek olacaktır. Ayrıca haşlanan makarnanın suyu B vitaminleri açısından zengin olduğu için lavaboya dökülmemelidir.


Yazarın Diğer Yazıları