YETERLİ BESLENMEDİĞİNİZİ GÖSTEREN İŞARETLER

Haftada bir gün kızarmış, işlenmiş ve rafine şeker içeren gıda tüketimi size uzun vadede tehlike oluşturmaz ama bu durum süreklilik ve alışkanlık oluşturursa işte o zaman tehlike çanları çalmaya başlar. Sürekli bu gıdalarla beslenmek vücudunuzun esas ihtiyacı olan besin maddelerini eksik almanızı sağlar ve ayrıca kronik hastalıklara da sebep olur. Bu hafta toplumda oldukça sık karşılaştığımız yetersiz beslenmeye bağlı vücutta görülen belirtilerden bahsedelim:

İlk olarak saç dökülmesini ele alalım. Saçlarda kırılmalar, cansız ve güçsüz saç, kepeklenme biotin eksikliğine bağlı olarak görülebilir. Fındık, pirinç, soya fasulyesi ve patates biotinden zengin gıdalardır. Saçlarda görülen bu belirtiler saç dökülmesi ile sonuçlanabilir. Aslında gün içerisinde bir miktar saç dökülmesi klinisyenler tarafından normal kabul edilir. Fakat yastığınızda ve duş alırken büyük saç öbekleri fark ederseniz vücudunuzdaki demir seviyesinin azaldığının belirtisidir. Özellikle kadınlarda eksikliğine çok fazla rastlanılan bir durum olan demir eksikliği için doktorunuzla irtibata geçebilirsiniz. Diğer bir belirti ise kronik yorgunluk. Sürekli açıklayamadığınız yorgunluk, halsizlik, bir şey yapmak istememe hali, depresyona eğilim varsa sebebi D ve B12 vitamini seviyenizdeki düşüklük olabilir. Günün belirli saatlerinde güneşlenmek D vitamini seviyenizi artırabilir. Unutmayın ki cam arkasında güneşlendiğiniz zaman vücudunuz D vitamini sentezini gerçekleştirmez. Ayrıca güneşlendikten sonra sıcak su ile duş almamanızda sentezlediğiniz D vitamini açısından faydalı olacaktır. Oldukça fazla görülen D ve B12 vitamini eksikliği çeşitli hastalıklara da sebep olabileceği için doktorunuzla görüşmelisiniz. Bir diğeri ise yanan ağız sendromu olarak bilinen ve diş etlerinizde, dudaklarınızda, yanağınızın içinde ve damağınızda yanma hissinin oluşmasıdır. Yanan ağız sendromu ve ağızda oluşan kuruluk ve uyuşma varlığı folat, tiamin ve B6 gibi B grubu vitaminlerinin eksikliğine işaret eder. Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve yumurta B grubu vitaminlerinden zengin gıdalardır. Ağız kenarının tahriş olması daha sonra yerini ağrılı ve kanayan yaraya dönüştürebilir. Dudak kremi kullanımı sonrasında eğer geçmezse vücut demir veya riboflavin gibi B vitamini eksikliği olarak kendini gösterebilir. Süt, peynir, yoğurt, karaciğer, böbrek, kalp, et riboflavin kaynaklarıdır. Son olarak tırnaklardaki beyaz renklenme, çabuk kırılma gibi belirtiler çinko ve bazı B vitaminlerinden yetersiz beslendiğinizin göstergesidir. Kabak çekirdeği, kaju, deniz mahsulleri, yumurta çinkodan zengin kaynaklardır.

Yukarıda bahsettiğim belirtiler için tavsiye ettiğim vitamin ve mineraller, herhangi bir kronik rahatsızlığı ve alerjisi olmayan, yetersiz beslenen bireyler için verilmiş tavsiyelerdir. Elbette tek başına bir sebebe bağlanamayabilir. Daha detaylı tedavi için doktorunuz ile görüşmelisiniz. Ayrıca hiçbir besinin tek başına mucizevî etki oluşturmayacağını da unutmayınız. Yeterli ve dengeli bir beslenme programı için de firdevssak92@gmail.com mail adresim üzerinden irtibata geçebilirsiniz.


Yazarın Diğer Yazıları