Oylamada 5 üye karşı oy kullanırken diğer 14 üye karar lehinde karar verdi.
Kararda "Anayasa'nın devlete yüklemiş olduğu faillere fiilleriyle orantılı cezalar verilmesi ve mağdurlar açısından uygun giderimin sağlanması yükümlülüğü ile bağdaşmamaktadır" ifadesine yer verildi.
İptal kararının sebepleri:
İptal kararı özetle; hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karşı etkili kanun yolunun olmaması, sanığın HAGB'yi baskı altında kabul ederek istinaf kanun yolundan feragat sonucunu doğuran bir durumla karşılaşması, sanığa HAGB'yi kabul edip etmediği sorusunun mahkumiyet hükmüyle birlikte sorulmasını öngören usuli güvenceler verilmemesi, müsadereye ilişkin açıklık bulunmaması, kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarında cezasızlık algısı yarattığı, kamu görevlilerinin işkence, kötü muamele fiillerinde uygulanmayacağına ilişkin, düzenlemenin yokluğu ve mağdurların zararlarının etkin giderimi konusunda ki eksiklikler kapsamında İPTAL edildi.
İptal Kararı 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Nedir?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu esasında yargı düzenimizde var olan takdiri indirim, hapis cezasının tedbir ve seçenek yaptırımlara çevrilmesi, erteleme gibi suç ve cezanın bireyselleştirilmesi kurumlarından birisidir. Ancak, diğerleri gibi kurulan hüküm sanık hakkında bir hukuki sonuç doğurmamaktadır. Denetim süresinin şartlara uygun olarak geçirilmesi halinde geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılır ve davanın düşmesine karar verilir. HAGB, "hükmün açıklanmasının geri bırakılması” ifadesinin kısaltmasıdır. HAGB kararı verilen sanığa ilişkin ceza, belli bir denetim süresi içerisinde sonuç doğurmaz. Bu süre içinde kasıtlı olarak bir suç işlenmezse ya da HAGB şartlarına uyulursa, ceza kararı ortadan kaldırılır. Bu durumda, dava düşer ve ceza bireyselleştirilmiş olur.
HAGB kararı; sanığın cezasını, cezaevi yerine toplum içerisinde çekmesini sağlayan bir ceza davası kararıdır. Amacı sanığı ıslah etmektir. Eğer kanundaki şartlar sağlanırsa ve belirtilen denetim süresi içerisinde sanık kendi yükümlülüklerine uygun davranırsa işlediği suç bakımından herhangi bir sorumluluğu doğmaz ve sanık ceza almaz.