Etiket oyunu bitecek! Caydırıcı tedbirler geliyor

Fatih Bayram
İnternet Editörü
 Etiket oyunu bitecek! Caydırıcı tedbirler geliyor
Geçtiğimiz günlerde fahiş fiyatla mücadele kapsamında caydırıcı tedbirler alınacağını duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği “ambalaj üzerine etiket” uygulaması, fırsatçıların etiket oyununu bitirecek.

Konuyla ilgili Yeni Konya Gazetesi'nden Eylül Aşkın Akçay'a konuşan Ekonomist Faruk Erdem, "Söz konusu uygulama sayesinde, enflasyonla mücadeleye sekte vuran, vatandaşın gelirine göz diken fırsatçılara geçit verilmeyecek.” dedi. 

Fahiş fiyat, stokçuluk,  gramaj oyunları ve haksız kazanç, uzun süredir ülke gündemini meşgul eden önemli konular arasında yer alıyor. Bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Ticaret Bakanlığı da bir süredir sürdürdüğü çalışmalarına hız vermiş durumda. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Irak ziyareti dönüşünde gazetecilere açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ambalajlı ürünlere fiyat yazılabileceğini duyurdu. Yasalaşacağı bildirilen ve tezgâhlardaki hileleri bitirecek uygulama, hem vatandaşın cebini rahatlatacak hem devletin enflasyonla mücadelesine yardımcı olacak. Ekonomist Faruk Erdem, söz konusu uygulama hakkında Yeni Konya Gazetesi'ne açıklamada bulundu. 

"Cezalar caydırıcı değildi”

Pandemi sonrası dünyada oluşan enflasyonun ardından Türkiye'de de ortaya çıkan fırsatçıların fahiş fiyat uygulamaya başladığını belirten Ekonomist Faruk Erdem, meydana gelen duruma karşı cezaların yetersiz olduğunu dile getirdi. Ticaret Bakanlığı'nın yeni bir yasal düzenleme ile parasal cezaları artıracak yasa teklifi hazırladığını söyleyen Faruk Erdem, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği ambalajlı ürünlere fiyat uygulamasıyla da da fırsatçıların önüne geçileceğini ifade etti. 

"Dürüst satıcı kazanacak”

"Yeni uygulama ile haksız eleştiriye maruz kalan dürüst satıcı da kazanacaktır.” ifadelerini kullanan Erdem sözlerine şöyle devam etti: "Çalışmaya göre, üretici-perakendeci ve toptancıdan oluşan komisyon makul fiyatı belirleyecek. Böylece kimse etiket değiştiremeyecek, stokçuluk yapamayacak. Söz konusu uygulama ile tüketici kasada ne ödeyeceğini bilecek, satıcının kaç lira alacağı belli olacak. Bu uygulama ile öncelikli olarak etiketlerde yapılan sürekli değişimlerin önüne geçilecek. Böylece aynı ürünün farklı marketlerde değişik fiyatlarla satılması da önlenmiş olacak, fiyatlardaki keyfilik önlenecek. Fiyatlar sabit olacağı için stokçuluk bir işe yaramayacak. Bu yolla haksız kazanç elde edenler engellenecek. Paketin üzerinde yazan fiyattan farklı fiyat uygulamak isteyenler anında belli olacak. Bir yandan da zaman zaman rastladığımız gramaj düşüklüğü ile ortaya çıkan gizli zam da önlenecek. Burada fiyatın belirlenmesinde üretici, toptancı perakendeci gibi tüm paydaşlardan oluşan bir komisyonun olması makul fiyatın ve kâr marjlarının ortaya çıkmasını da sağlayacak. Fiyatların, ürünün üretim tarihi ile birlikte belirlenmesi ileride oluşacak maliyet artışlarında yine makul artışlar yapılmasını da sağlayacak. Uzun raf ömrü olan ürünlerde yine üretim tarihine göre fiyat belirlendiğinde üretildiği tarihteki maliyetler dikkate alınacağı için dönem içinde yeni fiyat uygulanabilecek böylece satıcıların mağdur olması da önlenecektir.”

Fırsatçılarla topyekûn mücadele

Uygulanması planlanan çalışmanın daha iyi sonuç vermesi adına yapılabilecekleri de ekleyen Erdem, açıklamalarını şu ifadelerle tamamladı: "Burada sadece ambalaj üstü fiyat uygulaması değil, sıkı denetim, caydırıcı cezalar ve haksız kazanç ile hile yapanların teşhir edilmesi de alınacak tedbirlerden olmalıdır. Kısmi de olsa kapama cezasının getirilmesi caydırıcılığı da artıracaktır. Çünkü ambalajlı ürünlerin dışında kalan diğer temel gıda ve ihtiyaç maddelerindeki fiyat ve etiket oyunlarının da önlenmesi gerekmektedir. Enflasyonla mücadeleye sekte vuran, vatandaşın gelirine göz diken ve refahını zedeleyen bu fırsatçılarla mücadele topyekûn olarak yapılmalıdır.”

 

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER