Dikkat! Soğuk hava astımı tetikliyor mu, astım soğuk havalarda kendini gösteriyor mu?

- Güncelleme Tarihi:

 Dikkat! Soğuk hava astımı tetikliyor mu, astım soğuk havalarda kendini gösteriyor mu?
Kış aylarının gelmesiyle beraber birçok hastalıkta kendini göstermeye başladı. Peki, astım hastaları kendilerini bu havalardan korumak için neler yapmalı? Soğuk hava astımı ciddi oranda tetikliyor mu? İşte detaylar…
Aralık ayının ortalarına geldiğimiz bu günlerde hastalıklarda kendini göstermeye başladı. Astım hastaları bu havalarda ne yapmalılar?  Peki, soğuk havalar astımı ciddi oranda tetikliyor mu? Astımın sebepleri ve belirtileri nelerdir? 
 
 
Astım nedir?
 
Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda; alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak, hava yolu etrafındaki düz kaslar kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar. Bu durum hava yollarının daralmasına neden olur. 
 
 
Astımın belirtileri nelerdir?
 
Astım hastaları genelde atak sırasında rahat olurlar.  Astımın tetiklendiği durumlarda bronşlarda ödem ve salgı artışı olur.  Buna bağlı; 
 
- Öksürük,
 
-  Nefes darlığı 
 
- Göğüs ağrısı ortaya çıkar.
 
 Şikâyetler gece ve sabaha karşı şiddetlenir.  Belirtiler kendiliğinden düzeleceği gibi hastaneye yatış gerektirecek kadar da şiddetli olabilir. Öksürük genellikle balgamsız ve kurudur. Islık sesi gibi bir hırıltı ile duyulabilir. 
 
 
Astımın nedenleri nelerdir?
 
Ailede astım varlığı
 
Solunum yoluyla toz ve kimyasal maddeler maruz kalan meslekler
 
Bebeklik döneminde alerjenlere maruz kalma
 
Bebeklik döneminde ağır solunum yolu hastalıkları geçirmek
 
Annenin gebeyken sigara içmesi
 
Yoğun sigara dumanına maruz kalma
 
Astım tedavisi nasıl yapılır?
 
Astım tedavisi planlanırken hastalığın ağırlık derecesine göre tedavi planlanır.  Eğer alerjik astım düşünülüyor ise alerji ilaçları verilir. Ataklar esnasında hastayı rahatlatmak için, solunum yoluyla uygulanan spreyler kullanılır. Kortizon, tedavide önemli bir rol oynar. Hem sprey şeklinde hem de ağızdan alınabilir. Tedavinin başarısı, hastanın geçirdiği atak sayısının azalmasına göre belirlenir.
 
 
Astımlı hastalar nelere dikkat etmelidir?
 
Özellikle yatak odasında halılar, kilimler, kadife perdeler, peluş oyuncaklar gibi toz tutan eşyalar kaldırılmalıdır. Yatak ve yorgan, yün ya da pamuk yerine sentetik olmalıdır. Çift nevresim kullanmak faydalı olabilir. Çarşaf ve nevresimler, haftada bir 50 derecede yıkanmalıdır. Halılar güçlü elektrikli  süpürgelerle temizlenmelidir. Ev ortamı nemli olmamalıdır ve iyi havalandırılmalıdır.
 
Alerjik astımı olanlar bahar aylarında araba ve evlerin pencerelerini kapalı tutmalıdır. Evde mümkünse evcil hayvan bulundurulmamalıdır. Polen mevsiminde maske kullanılabilir. Dışarıdan gelindiğinde kıyafetler değiştirilmeli ve yıkanmalıdır. Üzerinde küf ve mantar üremiş eşyalar evden uzaklaştırılmalıdır.
 
Astımlı hastalar sigara içmemeli ve sigara içilen ortamlarda bulunmamalıdır. 
 
Astımlı hastalar solunum yolu hastalıklarına daha kolay yakalanırlar. Bu nedenle her yıl eylül- ekim aylarında grip aşısı yaptırmaları uygun olur. Enfeksiyon durumlarında uygun antibiyotik yanında ilaç dozları artırılır. Soğuk havadan kaçınmak doğru olacaktır. 
 
Bazı astımlı hastalarda egzersiz astım atağını başlatabilir. Bu nedenle egzersize başlamadan önce solunum yolunu genişletici ilaç almalarında fayda vardır. Tozlu ortamlarda egzersizden uzak durmak gerekir. 
 
Bazı astımlı hastalarda mide reflüsü bulunur. Mide reflüsü atakları artırabilir. Bu nedenle uygun şekilde tedavi edilmelidir. 
 
Astım hastalığı çocuk hekimleri, iç hastalıkları uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı ve alerji uzmanı tarafından takip ve tedavi edilebilir. Sağlıklı günler dileriz
 
 
( Aysu Rabia Tuncel )
 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #astım nedir #soğuk havalarda astım etkili mi? #astım soğuk havalarda tetikleniyor mu ? #astımın belirtileri nelerdir? #soğuk havalarda astım için nelere dikkat etmeliyiz?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER