Elektrikli Araç mı Yakıtlı Araç mı Alınmalı?

 Elektrikli Araç mı Yakıtlı Araç mı Alınmalı?
Elektrikli araç mı yakıtlı araç mı hakkında yapılan araştırmaların büyük bir hız ile arttığı görülüyor. Son yıllarda pek çok araba markasının üretim listesinde yer verdiği elektrikli araçlar, sağladıkları çok sayıda avantaj sebebiyle sürücülerin tercihi olmayı başarıyor. Öyle ki, ilerleyen yıllarda elektrikli araçların yakıtlı araçların önüne geçeceği düşünülüyor. Buna bağlı olarak yeni bir araba satın almak isteyen kullanıcılar tarafından merak edilen konuların arasında elektrikli araç avantajları geliyor.
Elektrikli Araçların Avantajları Nelerdir?
 
Bir araca sahip olmak pek çok açıdan avantaj elde etmek anlamına gelir. Yolculuklarınızın daha konforlu hale gelmesini sağlayan araçlar, tarihin en eski zamanlarından beri insanlık için önemini korur. Günümüzde yalnızca bir ulaşım aracı olarak değil, yatırım aracı olarak da değerlendirilen araçlar, dizel ya da benzinli gibi pek çok seçeneğe sahiptir. Gelişen teknolojiye bağlı olarak son yıllarda araçların arasına elektrikli seçenekler de girmiştir. Piyasaya sürüldüğü günden beri pek çok kullanıcının tercihi olmayı başaran ve dünyanın hemen her yerinde tercih edilmeye başlanan elektrikli araçlar, kullanıcılara sağladıkları avantajlar sebebiyle ön plandadır. Eğer siz de elektrikli bir araç satın almayı düşünüyorsanız öncelikle avantajlarını değerlendirilmesiniz.
 
Elektrikli araçlar enerji verimliliği konusunda önemli bir avantaj yaratırlar. Enerji verimliliği konusunda yüksek performansa sahip olan bu araçlar, sahip oldukları bataryalar sayesinde aracı çalıştırmak için enerjinin %59 ile 6'sini dönüştürme özelliğine sahiptir. Bu oran benzinle çalışan arabalarda yalnızca %17 ile 21 arasındadır.
Yüksek performans sunan elektrikli araçlar, güçlü bir şekilde hızlanabilir, sürüş sorunsuz ve sessiz şekilde ilerler.
Elektrikli araçların bakım maliyetleri daha düşüktür. Geleneksel arabalara oranla daha az hareketli parçadan oluştukları için bakım adına ayrılması gereken süre ve ücret azalır.
Elektrikli araçların kullanımı daha pratiktir. Geleneksel bir araca sahip olduğunuzda arabanızın deposunu doldurmak ve sürmeye devam etmek için benzin istasyonuna uğramanız gerekir. Fakat elektrikli bir otomobil kullandığınız takdirde gece boyunca evde şarj ederek gün içerisinde benzin istasyonu arama problemini ortadan kaldırabilirsiniz.
Kısa süre içerisinde büyük bir popülerlik kazanan elektrikli araçlar dünyanın her yerinde tercih edilir. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri çevreye verilen zararı minimize ediliyor olmasıdır. Dolayısıyla elektrikli araçlar yalnızca sizin için değil, çevre içinde verilebilecek doğru bir karardır. Doğa dostu üretilmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaları dolayısıyla kirliliği minimize etmeleri en önemli avantajları arasındadır.
 
 
Elektrikli Arabaların Dezavantajları Var mıdır?
 
Elektrikli araçların çok sayıda avantajı olduğu gibi, bazı dezavantajları da bulunuyor. Hiçbir aracın tamamen avantajlı olduğunu düşünmemelisiniz. Tıpkı diğer araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da satın alınmasını sağlayan avantajlar olduğu gibi, kullanıcıların kafa karışıklığı yaşamasına yol açan elektrikli araç dezavantajları da bulunuyor.
Yeni bir araç satın almayı düşünenlerin elektrikli mi benzinli mi konusu hakkında kafa karışıklığı yaşamalarına yol açan, elektrikli arabanın dezavantajları olarak değerlendirilen durumlar arasında;
 
Kısıtlı menzil, 
Şarj dolum süresinin uzun olması, 
Özellikle Türkiye'de şarj istasyonlarının yeterli olmaması, 
Batarya ömrünü sınırlı olması, 
Fiyatların geleneksel arabalara oranla daha yüksek olması bulunuyor.
 
Dolayısıyla yeni bir araç satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken etkenlerin uzun bir listeye sahip olduğunu bilmelisiniz. Elektrikli mi dizel mi sorusuna tek bir yanıt vermek mümkün değildir. Bu soruya yanıt bulmaya çalışırken araçtan beklentilerinizi, kullanım konforundan isteklerinizi ve arabaya ayıracağınız bütçeyi göz önünde bulundurmalısınız. Her kullanıcının sürüş deneyiminden beklentisi farklı olduğu için araba seçimi esnasında dikkat edilmesi gereken etkenler de öznelleşir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER