60 Yıllık Rüya Gerçeğe Dönüştü

 

Sultanlar ilk 1963 te katıldığı EuroVoleybol şampiyonu oldu

Filenin Sultanları şampiyon!

A Milli Kadın Voleybol Takımımız, 2023 CEV Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan'ı setlerde 3-2 yenerek şampiyon oldu.

 

Voleybol ve Türkiye kadın millî voleybol takımının tarihçesini bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.

Voleybolun Türkiye'ye girişi ise 1. Dünya Şavaşı'nı izleyen Mütareke günlerinde oldu. Voleybol federasyonunun kuruluş tarihi 1958'dir. Daha önceleri "Spor Oyunları Federasyonu" adı altında basketbol ve hentbol ile birlikte yönetiliyordu. İlk voleybol federasyonu başkanı Vahit Çolakoğlu'dur.

Türk millî takımı ilk uluslararası karşılaşmasını 1957'de "Uluslararası İstanbul Turnuvası”nda Romanya'ya karşı oynamıştır. İlk galibiyetini ise 22 Temmuz 1961'de Batı Almanya'ya karşı 3-2'lik skorla elde etmiştir.

Türk millî takımı kayda değer ilk uluslararası başarısını 2003 yılında kazanmıştır. Dünya Şampiyonadına bir kez 2006 yılında katılıp onuncu sırayı alabilmiştir. Dünya Kupasına bir defa 2003 yılında katılmış ve yedinci olmuştur.

 

Türkiye kadın millî voleybol takımı, Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından yönetilen ve Türkiye'yi uluslararası kadın voleybol karşılaşmalarında temsil eden takımdır. 16 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla FIVB dünya sıralamadında 1. sırada bulunmaktadır. 2003 yılında, ikinci olduğu Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonasından bu yana, Türkiye'de "Filenin Sultanları" unvanı ile tanınmaktadır. Bu unvan, o yıl karşılaşmaları anlatan TRT Spikerleri tarafından takımın maçlarda gösterdiği efsanevi performans sonrasında verilmiştir. 2015 yılından itibaren yapılan son 5 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonasında da en az yarı final oynamayı başarmış, 2019 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası finalinde Sırbistan'a karşı 3-2 yenilerek 2. olmuş, 2023 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası finalinde Sırbistan'a karşı 3-2 galip gelerek ilk Avrupa Şampiyonluğuna ulaşmıştır. Ayrıca 2023 Milletler Ligi Şampiyonudur.Ülkenin milli takım düzeyinde takım sporlarında en başarılı derecelerini elde etmiştir

Son zamanlarda ülke olarak yaşadığımız onca olumsuz üzücü durum sonrasında bize ilaç gibi gelen, gurulandıran ve mutluluğu yaşatan Filenin Sultanlarına sonsuz teşekkürler.


Yazarın Diğer Yazıları