RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazan, manevi duyguların derinleştiği, dayanışma ve paylaşma ruhunun yoğunlaştığı mübarek bir aydır. Oruç tutarken, açlık ve susuzlukla başa çıkmak için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak önemlidir. Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin anahtarı, dengeli ve ölçülü bir yaklaşımdır. İşte ramazan boyunca sağlıklı beslenme konusunda bazı önemli noktalar:

Sahur, gün boyunca enerji sağlamak için önemli bir öğündür. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze- meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Bu yiyecekler, gün boyunca tok kalmanıza ve enerji seviyenizi korumanıza yardımcı olacaktır. Aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır.

Gün içinde özlemle beklenen psikolojik ve fizyolojik açlığın en yüksek olduğu iftar öğününde miktar ve çeşitlilik açısından aşırıya kaçınılmamalıdır. Yeterince çiğneyerek hızlı yememek, sindirim problemleri yaşamamak için önemlidir. Oruç, hurma ve su ile açıldıktan sonra yemeğe çorba ve salata ile hafif bir başlangıç yapılmalıdır. Devamında 10 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçilebilir. Bu ara, sindirim sistemini rahatlatmaya ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.  

Ramazan ayında su tüketimi oldukça önemlidir. Sahur ile iftar arasında yeterli miktarda su içmek, dehidrasyon riskini azaltır ve vücudu nemli tutar. Susama hissi su ile giderilmelidir. Su dışındaki çay, kahve, meyve suyu, soda vb. içecekler suyun yerini alamaz.

Ramazan ayında sağlıklı beslenme, bedenimize ve ruhumuza iyi gelir. Dengeli ve ölçülü beslenme alışkanlıkları, oruç ibadetini daha sağlıklı ve huzurlu bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olur. Bu mübarek ayın hepimize sağlık, huzur, bereket, hoşgörü getirmesini diliyorum.


Yazarın Diğer Yazıları