TÜRKİYE SELÇUKLULARI VE KONYA KİTABI

Konya Ticaret Odasının geleneksel yayınlarından Konya Kitabının on dokuzuncu Serisi beni çok çok onure etti.

 

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği ve Darü'l-Mülk olarak başkentlik yapmış; büyük bir siyasi, askeri, ilmi, iktisadi birikim ve hafızaya sahip olan Selçuklulara bir vefa borcu olarak, bu dört ciltlik eserin hazırlanması gayret ve teşebbüsüyle Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Yönetim Kurulu üyelerine, uzun çalışmalarla bu eserin hazırlanmasına ve yayınlanmasında büyük emekleri olan Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Mustafa Akgöl beye ve katkılarından dolayı  ilim adamlarına buradan şükranlarımı sunarım. Ayrıca yayım editörlerinden, yazarlarına kadar tüm emeği geçenlere çok teşekkür ederim.

 

 "Türkiye Selçukluları ve Konya” kitabında dönemin siyasi tarihi, sosyal, iktisadi ve ilmi hayatı ile mimarisi ayrı ayrı ele alınmış, 15 bölüm ve 4 ciltten oluşmuş.

 

Bu eserin içinde kıymetli makalelerin yanı sıra iki çalışma dikkatimi çekti. Selçukluların soyağacı ve Konya'nın kronolojik tarihi gibi özgün çalışmalar yapılmış, güzel bir kaynak olmuş.

 

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya'nın tarih boyunca dünyanın en önemli kadim şehirlerinden biri olarak günümüze kadar varlığını sürdürdüğünü, Selçuklulara Darü'l-Mülk olarak başkentlik yaptığını, siyasi, askeri, ilmi, iktisadi alanda büyük bir birikim ve hafızaya sahip olduğunu belirterek Konya'ya ve bu toprakları yurt yapan Selçuklulara bir vefa borcu olarak bir eseri daha yayınlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etmiş.

 

Başkanımızın ifade ettiği gibi Konya; Türkiye Selçukluları'na başkentlik yaptığı yıllarda ilim, kültür ve sanatta büyük gelişmeler göstermiş, dönemin ünlü alimleri, filozofları, şairleri, mutasavvıfları, sanatkarları burada toplanmışlardır. Bahaeddin Veled ve Mevlâna Celâleddin-i Rumi başta olmak üzere Sadreddin-i Konevî, Kadı Burhaneddin, Kadı Siraceddin Urmevi, Şahabeddin Sühreverdi gibi bilginler ve Muhyiddin-i Arabî gibi mutasavvıflar Konya'ya yerleşmişler, verdikleri eserlerle şehri bir kültür merkezi hâline getirmişlerdir.  

 

Selçuklular Dönemi Konya'sında kütüphaneler açılmış, din, hukuk, tarih, edebiyat, felsefe, sanat ve tıp alanında büyük tarihî ve kültürel atılımlar yapılmış, buna bağlı olarak şehir genelinde birçok medrese, cami, kütüphane, türbe, çeşme, kale, han, hamam, çarşı, bedesten, köprü ve saray inşa edilmiştir.

 

Bu nedenle Anadolu'yu bizlere yurt yapan, bu kadar tarihi zenginliği kazandıran ecdadımızın bu hizmetlerini yazılı eserlerle kalıcı hale getirmek, gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak görevi olmalıdır.

 

Dolayısıyla bu anlamda Konya Ticaret Odası'nı bu çalışmasından ve yine bu seride yayınlanan eserlerden dolayı tebrik ediyorum.

………….  

Alanda önemli bir kaynak olacak bu güzel eserin ülkemizdeki tüm üniversite, kütüphane ve dokümantasyon merkezlerine ulaştırıldığını, web sitesinde yayınladıkları dijital kitabında uluslar arası dokümantasyon merkezlerine de ulaştırma çalışmalarının devam ettiğini öğrendik.

 

Böylesine önemli bir yayını meydana gelmesine imkan tanıyanları ve tüm emek verenleri  tekrar tebrik ediyorum.

 

Selçuklu tarihi ve bu dönemin Konya'sına ilişkin sosyal, kültürel ve siyasal yaşamı merak edenler, kısıtlı sayıda basımı olan eserin elektronik ortamda https://www.kto.org.tr/yayinlar bölümünden tamamını görebilirler.


Yazarın Diğer Yazıları