Bakan Bolat: Milli gelirimiz ilk defa 1 trilyon dolar bandını aşmış bulunmaktadır

 Bakan Bolat: Milli gelirimiz ilk defa 1 trilyon dolar bandını aşmış bulunmaktadır
TİCARET Bakanı Ömer Bolat, jeopolitik sıkıntılar, ekonomik sıkıntılar ve sağlık krizlerini anlatarak, “2002’de 238 milyar dolarla devralınan milli gelirimiz 1 trilyon 118 milyar dolara ulaşarak Türkiye ilk defa tarihinde 1 trilyon dolar bandını aşmış bulunmaktadır. 2002’de 3 bin 608 dolar olan kişi başına milli gelirimizin, 2023’te 13 bin 110 dolara yükselmesi bu artan ekonomik büyüklüğün vatandaşlarımıza onların refah düzeylerinde ve satın alma işlerinde yaptığı katkıyı göstermektedir“ dedi.

Ankara'da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından geleneksel hale dönüştürülen iftar programı düzenlendi. Altındağ Kültür Sarayı'nda organize edilen iftara; Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanı sıra MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD üyeleri ve iş insanları katıldı. Kur'an-ı Kerim'in okunması ile başlayan iftar programında konuşan Bakan Işıkhan, ramazan ayını kutlayarak, "MÜSİAD salgının zor koşullarını tecrübe ettiğimizde de asrın afetini yaşadığımız yakın geçmişimizde de her şeye rağmen çalışma hayatımıza katkı sunmaya devam etmiştir. Bizler, 21 yıldır Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 'Yüzyılın Türkiye'sini inşa etmek için geleceğe yürüdüğümüz bu kutlu yolda milletimizin yanında yer alan hiçbir kuruluşu tek başına bırakmadık. Hükümetimiz gerek maddi gerekse manevi anlamda yatırımcısına, işverenine, sanayicisine verdiği teşvik ve desteklerle üzerimizde oluşturulmaya çalışılan ekonomik baskıyı ortadan kaldırmıştır. Bizler birbirine karşı olan değil birbirini destekleyen, birlikte büyüyen bir mekanizmanın dişlileri gibiyiz" diye konuştu.

'TÜRKİYE YÜZYILINI İNŞA ETME NOKTASINDA BAKANLIK OLARAK GİRİŞİMCİLERİMİZİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ'

Bakan Işıkhan, bugün uzaya astronot gönderen, kendi stratejik silahlarını, uçağını, gemisini, arabasını yapabilen tam bağımsız milli kalkınma yolunda her türlü imkana sahip güçlü bir Türkiye ve güçlü bir irade bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bir yandan pandemi süreci bir yandan Kahramanmaraş depremleri, diğer yandan da geçtiğimiz dönemlerde bazı adımlardan kaynaklı ciddi bir yük olduğunu buna istinaden de çalışma hayatında ve sosyal güvenlikte yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu biliyoruz. İnşallah 31 Mart'tan sonra bu reformların hayata geçirileceği bir dönemi başlatacağız. Orta vadeli program, 12'nci Kalkınma planımız ve diğer üst belgelerimiz çerçevesinde biz bu temel hazırlıklarımızı yapıyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı'nı başarıyla inşa etme noktasında bakanlık olarak çok daha etkin kullanacak, girişimcilerimizin önünü açacağız. Politikalarımızı günü kurtaran değil, geleceği inşa eden bir anlayışla planlarımıza bağlı olarak bir disiplin içerisinde yürüteceğiz. İşçimizin, işverenimizin, yatırımcılarımızın yoluna engel değil destek olan bir zihinsel ve yapısal dönüşümü sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz."

'2023'TE MİLLİ GELİRİMİZ 13 bin 110 DOLARA YÜKSELDİ'

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise jeopolitik sıkıntılar, ekonomik sıkıntılar ve sağlık krizlerini anlatarak, "2002'de 238 milyar dolarla devralınan milli gelirimiz 1 trilyon 118 milyar dolara ulaşarak Türkiye ilk defa tarihinde 1 trilyon dolar bandını aşmış bulunmaktadır. 2002'de 3 bin 608 dolar olan kişi başına milli gelirimizin, 2023'te 13 bin 110 dolara yükselmesi bu artan ekonomik büyüklüğün vatandaşlarımıza onların refah düzeylerinde ve satın alma işlerinde yaptığı katkıyı göstermektedir" diye konuştu.

'TARİHİMİZİN REKORLARI OLARAK TARİHE GEÇMİŞTİR'

Pandeminin sona ermesinin yaklaştığı zamandan bu yana 14 çeyrektir ülke ekonomisinin kesintisiz büyüdüğüne işaret eden Bolat, "2023 yılını yüzde 4,5 büyümeyle kapatmıştır. Benzeri bir şekilde mal ihracatında 2002'deki 36 milyar dolardan 2023'te 256 milyar dolara 7,5 katlık artış, hizmetler ihracatında 2002'de 14,5 milyar dolardan 7 kat artışla 100 milyar dolara yükseliş Türkiye'nin yılda 356 milyar dolar döviz kazanması ekonomimizi rahatlatmıştır ve cumhuriyet tarihimizin rekorları olarak tarihe geçmiştir" ifadelerini kullandı.

'CARİ AÇIĞIMIZIN 32 MİLYAR DOLAR CİVARINA DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRECEĞİZ'

Bakan Bolat, Türkiye'nin dış ticaret açığını ve cari işlemler açığını kapatmada büyük adımlar attığını ifade ederek, "Geçen mayıs ayında 122 milyar dolar olan 12 aylık dış ticaret açığımızı, şubat itibariyle 93 milyar dolara ve yine geçen mayıs ayında 60 milyar dolar olan cari açığımızı, ocak ayı itibariyle 37,5 milyar dolara düşürmeyi başardık. Şubat rakamları açıklandığında cari işlemler açığımızın 32 milyar dolar civarına düştüğünü hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

'TURGUT ALTINOK İLE ANKARA BU DÖNEMDE 'ALTIN' BİR DÖNEM YAŞAYACAK'

31 Mart yerel seçimlerine 9 gün kaldığını hatırlatan Bakan Bolat, şöyle dedi:

"Bu 9 gün içinde kampanyalar devam edecek. 31 Mart'ta aziz milletimiz vicdani kanaatini ortaya koyup, kararını verecek ve inşallah şehirlerimizi yönetecek başkanlar ve belediye meclis üyelikleri seçilmiş olacak. Ankara'da Ankara'nın Türkiye'nin bu hızlı gelişme ve büyümesine paralel olarak yeni ve Ankara'yı dünya başkenti yapabilecek projelerle donatacak ulaştırmadan trafiğin çözümüne, emeklilerden, öğrencilerden, ev kadınlarına sosyal hizmetlerden, kültür sanat hizmetlerine, gençliğe hizmetlerden spor hizmetlerine varıncaya kadar çok büyük projelerle iddiasını ortaya koyan değerli başkan adayımız Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Başkan adayı Turgut Altınok'la, Ankara'nın da inşallah bu dönemde altın bir dönem yaşayacağını ümit ediyoruz ve sizlere güveniyoruz."

Ardından, Bakan Bolat ve Bakan Işıkhan'a hediye verildi.

Kaynak: DHA

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER