Kuraklık, sıcaklık, fırtına… REKOLTE DÜŞER Mİ?

- Güncelleme Tarihi:

 Kuraklık, sıcaklık, fırtına…  REKOLTE DÜŞER Mİ?

Bu yıl beklenen kar ve yağmur yağışını alamayan Konya Ovasında meydana gelen şiddetli rüzgâr da çiftçiyi zor durumda bıraktı. Tarladaki mevcut durum hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, geçen yıla oranla hububatta rekolte kaybı olmaması için yine yağmurun önemine işaret etti. "Rekoltede düşüş yaşanabilir.” diyen Başkan Kırkgöz, kuraklık, sıcaklık, tarla fareleri ve yoğun çalışma ile dolu bir sezon geçirileceğini söyledi.

Konya ovası, bu yıl beklenen kar yağışını alamadı. Bahar aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şehirde meydana gelen kuraklık da çiftçiyi zor durumda bıraktı. Bununla birlikte yağmur yerine gelen şiddetli rüzgâr, tarlaları talan eden fareler ve hastalıklar da zor bir sezon geçirileceğinin habercisi oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, sezonda çiftçiyi bekleyen durumlar hakkında bilgi verdi.

"Rekoltede düşüş yaşanabilir”

Rekoltede düşüş yaşanmaması için yağmura ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başkan Burak Kırkgöz, şu ifadeleri kullandı: "Geçen yıl da yine bu şekilde yağışlar beklentimizin altındaydı lakin rekoltemiz az da olsa artmıştı. Bu yıl yine yağışlar beklediğimizin altında. Hava sıcaklığı bu şekilde devam ederse ve bahar yağışlarını istediğimiz oranda alamazsak, rekoltemizde düşüş yaşanabilir. İnşallah önümüzdeki süreçte yağışlar dengeli ve devamlı olur ve bir kayıp yaşamayız. Tabi kar yağışı olmaması yer yeraltı ve su kaynaklarımızın azalmasına da neden olacak gibi görünüyor. Çünkü yeraltı ve yerüstü kaynaklarını besleyen en önemli unsur kardır.”

Kuraklık, sıcaklık, tarla fareleri…

Başkan Kırkgöz, sıcaklık ve kuraklığın yanı sıra tarlada çiftçiyi bir de kurt, böcek ve fare gibi zararlı organizmaların beklediğini duyurdu. Çiftçiye, ziraat mühendisleri ile iş birliğinde çalışılması önerisinde bulunan Kırkgöz, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Havaların aşırı sıcak gitmesi tarlada bulunan zararlıların ve organizmaların çalışmalarına neden olmakta. Bu da önümüzdeki süreçte kurt ve böcek zararının oldukça fazla olacağını bize göstermektedir. Çiftçilerimizin özellikle yeşil mahsul ekim işinden sonra bölgelerinde bulunan ziraat mühendisi meslektaşlarımızla arazilerini sık sık kontrol etmeleri gerekmektedir. Şu anda hububat alanlarında havaların sıcak gitmesinden kaynaklı olarak bir de fare popülasyonunda ciddi bir artış bulunmaktadır, bununla ilgili de çiftçilerimiz mücadelelerini yapmaktadır. Farelerle ilgili çalışma yapılırken kullanılan ilaçlar oldukça zehirli olduğundan ilaç atımında bir ziraat mühendisi tavsiyesi ve onun uyarılarıyla hareket edilmelidir. İnşallah önümüzdeki aylarda yağışlarımız iyi olur ve bereketli bir sezon geçiririz.”

(Sibel Elmas)

  • #sıcaklık ve kuraklık #Konya ovası

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER