MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin il sayısı 100'e çıkacak sözlerinden sonra Konya'da gözler Ereğli'ye çevrildi. Hangi ilçelerin il olacağı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak medyada dolaşan listelerde Ereğli'nin ismi de yer alıyor. Listelerde Ereğli'nin isminin geçmesi ilçede heyecan oluştururken il merkezi ve diğer ilçeler olası bir bölünmeye mesafeli duruyor.
Heyecan sadece ilçelerde değil. Bahçeli ilçe sayısının da artacağını söyledi. İlçe sayısının artacak olması yüksek nüfuslu kırsal mahallelerde beklenti oluşturdu. Konya'da 4-5 bin nüfusu aşan çok sayıda kırsal mahalle bulunuyor.
Hangi ilçelerin il, hangi belde ve mahallelerin ilçe olacağı hususunda bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmamasına rağmen birçok yerleşim biriminde beklenti oluştu. Konya'da il olmayı bekleyen çok sayıda ilçe bulunuyor. Ancak bu ilçelerden sadece Ereğli'nin il olabileceği konuşuluyor. Konu sosyal medyada ciddi manada köpürtülüyor.
Merkeze uzaklık ve nüfus kriterlerine göre Konya'da Ereğli, Akşehir, Seydişehir, Beyşehir ilçeleri il olabilecek potansiyele yakın görünüyorlar. Ancak bu konu ile ilgili gündemlerin oluştuğu geçmiş dönemlerde kavgalara varan ciddi tartışmalar da oldu. DYP'nin iktidarda olduğu dönemde Beyşehir'in il olacağı yönündeki iddialar üzerine Seydişehirliler ayağa kalkmış çeşitli eylemler yapmışlardı. İlçede siyasi partilerin tüm ilçe teşkilatları tabelalarını indirmiş, ilçe halkı protesto amaçlı olarak Ankara'ya doğru yürüyüşe geçmişti. Yürüyüş dönemin başbakan yardımcısı Necmettin Cevheri'nin helikopterle yürüyüş yapanların bulunduğu yere iniş yapıp, ‘Beyşehir il olmayacak' açıklaması yapması ile sona erdirilmişti.
Böylesi nazik durumlar birçok il için geçerli. Konya'da mesele, sadece il olması muhtemel ilçeler ile ilgili değil. İlçe sayısının artacak olması bazı mahallelerde de heyecan oluşturdu. Konya'da 31 ilçe bulunuyor. İl sınırları içerisinde nüfusu bu ilçelerin en az üçte birinden fazla olan çok sayıda mahalle var. Ömeranlı, Yeniceoba, İsmil, Akkise bunlardan sadece bazıları… Eskiden belde olan bu yerleşim birimleri yeni açıklamadan sonra ilçe olma hevesine kapılmış durumdalar. AK Parti'nin büyükşehirlerde belde statüsünü kaldırmış olması doğru bir karar olarak görülmüş, karar tartışmasız kabul görmüştü. O dönemde Konya'da 160 civarında belde bulunuyordu ve tamamı mahalleye dönüştürülmüştü. 2014 yılında uygulanan bu karar nüfusu ve potansiyeli birçok ilçeyi aşan az sayıda beldede ise benimsenmemiş, tepkilere neden olmuştu.
Yerleşim birimlerinde değişikliğe neden olacak bu yeni düzenleme ile ilgili çeşitli kriterlerden bahsediliyor. Vatandaşlar bu kriterlerin adil olmaması halinde çeşitli sıkıntıların oluşabileceğini konuşuyor.