Bu hayvanın eti damak çatlatıyor! Tanesi 1200 TL’den satılıyor

 Bu hayvanın eti damak çatlatıyor! Tanesi 1200 TL’den satılıyor
Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinde en önemli illerden birisi olan Kars’ta kazların tane fiyatı belli oldu.

Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde en önemli illerden birisi olan Kars'ta havaların soğumasıyla kazlar yavaş yavaş satılmaya başlandı. Kaz yetiştiricileri kesim öncesi kazlarını su geçen arazilerde otlatıyor. Meralarda büyüyen kazlar, kış mevsimi öncesi havaların soğumasıyla birlikte kesime başlanıyor.

Kaz yetiştiricileri kazın etinden ve tüyünden faydalanıyorlar

Kars'ın meşhur kazlarının kesimi erkekler, bakımı, beslenmesi ve temizlenmesi ise kadınlar tarafından yapılıyor. Bin bir emekle yetiştirilip ve temizlenen kazların tane fiyatı belli oldu. Kazın etinden ve tüyünden para kazanan kaz yetiştiricileri, bu yıl havaların güneşli geçmesi nedeniyle kazların kesimi gecikti.

Kazların kesimi başladı

Sabaha karşı oluşan kırağı ve dere kenarlarında buzlardan yiyen kazlar kesilmeye başlandı. Akyaka ilçesi Karahan köyünde de yaz boyunca otlattığı 100 kazı kestiren 4 çocuk annesi Sarıgül Kaçan, bunların temizliğini bahçede gelinleriyle beraber yapıyor.

Kars kazının fiyatı kaç TL?

Kars mutfağının vazgeçilmezi olan kazlar, tanesi 1000- 1200 TL'den, tüyleri ise kilosu 400- 500 TL'den satılıyor. Kazın çöpe atılan hiçbir organı yok. Tüyü, ayağı, boynu, kafası, kanadı, ciğerini de kaz yetiştiricileri değerlendiriyor.

Temizlenen kazlar derin dondurucularda saklanacak

Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde hazırlanan askılara asılarak yaklaşık 15-20 gün burada bekletilip olgunlaştıktan sonra derin dondurucularda saklanacak.

"Kaz etinin kesinlikle güneş görmemesi lazım''

Yaz mevsiminde büyütüp besledikleri kazların kesimine başladıklarını belirten Sarıgül Kaçan, "Kesildikten sonra tüylerini yolup, iç organlarını temizliyoruz. Kazın çöpe atılan hiçbir organı yok. Tüyü, ayağı, boynu, kafası, kanadı, ciğerini de değerlendiriyoruz. İç organlarını ayırdığımız kazlar daha sonra tuzlanır, sabah ve akşam ayazında kuruturuz. Kaz etinin kesinlikle güneş görmemesi lazım. Güneş aldığı zaman tadını bozduğu için güneşli havalarda üzerlerini örtüyoruz. Büyümesi, beslenmesi, bakımı oldukça zahmetli olduğu için fiyatı da ister istemez pahalı oluyor. Doğal yöntemlerle kesilerek kurutulan kaz eti lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahiptir. Kazların bir kısmını bizler kışlık ihtiyaçlarımız için muhafaza ediyoruz, il dışındaki akrabalara gönderiyoruz kalanları ise satıyoruz" dedi.

 

 

 

Kaynak: DHA

  • #Kars #Kaz eti #Kaz fiyatları #Kaz eti fiyatları #Kaz #Kaz eti fiyatları ne kadar #Kars haber #Kars haberleri

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER