DOLAR
38,92
EURO
43,52
STERLİN
51,90
GRAM
4.091,08
ÇEYREK
6.727,82
YARIM ALTIN
13.446,64
CUMHURİYET ALTINI
26.768,29

Konya Usulü Güveç Nasıl Yapılır? Tarifi

- Güncelleme Tarihi:

 Konya Usulü Güveç Nasıl Yapılır? Tarifi
Konya ve özellikle Karaman yöresinin en meşhur güveç tariflerinden olan calla, Türk mutfağının sevilen güveçleri arasında yer alıyor. Peki, Konya güveci tarifi nedir? İşte Konya güveci hakkında merak edilenler…
Türk mutfağının geleneksel ve en sevilen lezzetlerinden olan güveçler her yöreye göre farklılık gösteriyor. Konya, Kayseri, Kütahya, Afyonkarahisar ve Sivas başta olmak üzere hemen hemen Türkiye'nin her bölgesinde güveçli tariflere rastlamak mümkündür. İnsan tarihinin ve Anadolu'nun en eski yemeklerinden biri olan güveç, eğer doğru malzemeler ve doğru pişirme püf noktaları ile yapılmazsa bir kabusa dönüşebilir. 
 
Güveçten çıkan lezzet: Calla
 
Konya ve yöresinde meşhur olan calla ya da diğer bir ifadeyle Konya güveci yemeğini yaparken en orijinal lezzeti yakalamak için doğru tarifi tercih etmeniz gerekecektir. Calla güveç tarifine göre hazırlayacağınız yemek ile misafirlerinizi büyüleyebilirsiniz. 
 
KONYA GÜVECİ (CALLA) İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NELER?
 
Konya yöresine ait güveç hazırlamak için gerekli malzemeleri seçerken kaliteli ürünleri tercih etmeniz önerilmektedir. Bu sayede çok daha lezzetli ve gerçek yöresel lezzetine yakın bir şekilde güveci hazırlayabilirsiniz. Diğer tüm güveç yemeklerinde odluğu gibi et tercihleri de en önemli unsurdur. Kuzu kuşbaşı etinin tercih edilmesi önerilmektedir. 
 
Konya güveci (calla) yapımında gerekli olan malzemeler ise kısaca şöyle:
 
1 kg kuzu kuşbaşı et,
4 – 5 adet orta boy patlıcan,
5 – 6 adet diş sarımsak,
2 orta boy kuru soğan,
7 - 8 adet çarliston biber,
3 adet orta boy domates,
Tereyağı,
Sıvı yağ,
Tuz.
 
İhtiyacınız olan malzemeleri temin ettikten sonra hazırlanışına geçebilirsiniz. Hazırlanışı sırasında özellikle etin doğru pişirilmesi önemlidir. Malzemelerin miktarları yapmak istediğiniz porsiyonlara göre değişecektir. 
 
Gediz güveci'nin coğrafi işaret tescili yapıldı
 
KONYA GÜVECİ HAZIRLANIŞI 
 
Konya güvecinin hazırlanışında gerekli malzemeleri bir araya getirdikten sonra pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Hazırlanışı için kısaca şu adımları takip etmeniz gerekecekti:
 
Güveç tenceresini ocakta ısın ve içine kuşbaşı etleri ekleyin. 
Etler kısık ateşte bir miktar piştikten sonra 10 – 15 dakika kadar bekletin.
Alacalı soyup küp şekilde patlıcanları tuzlu suda 3- 4 dakika kadar bekletin. 
Suyunu çektikten sonra etin üzerine soğan, biber, patlıcan, domates, sarımsak, maydanoz, salça, tuz, pul biber ve sıvı yağı ekletin.
Güvecin ağzını kapatıp kısık ateşte pişmesini bekletin. 
Pişme süresi birkaç saati geçebilir, kendi suyunda ağır ağır pişmesine dikkat edin. 
Yemeğe su eklemeden kendi suyu ile pişmesi beklenmelidir. 
Pişirme sırasında güveci karıştırmamaya dikkat edin. 
Ocağın en küçük gözünde ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. 
 
Malzemeleri özenle seçtiğiniz güveci ağır ağır pişirmek önemlidir. Konya yöresinde de sevilerek tüketilen bu yemek hem doyurucu olması hem de bol malzemesi ile birçok kişini favori lezzetleri arasında yer alıyor. 
 
GÜVEÇ YAPIMINDA PÜF NOKTALAR NELER?
 
Güvenç yapımının en önemli püf noktası ocakta en küçük gözde ve en kısık ateşte yemeğin pişmesidir. Harici su eklemeden kendi suyunda ağır ağır pişmesi yemeğin lezzetli olmasını sağlayan önemli bir etkendir. İmkanlar dahilinde her ne kadar ocakta yapılsa da fırında da bu yemeğin yapılması mümkündür. Ayrıca güveç için tercih ettiğiniz ette önemli bir faktördür. 
Konya ve çevresinde sevilerek tüketilen güveci hazırlarken ayrıca yemeği karıştırmaktan da kaçınılmalıdır. Tüm gerekli malzemeleri güveçle birlikte ocağa koyduktan sonra pişmesini takip etmeniz yeterlidir. Birkaç saat içinde kendi kendine pişecek yemeği ara ara kontrol etmeniz tavsiye edilir. Güveç etkisiyle çok daha lezzetli hale gelecek yemeğinizi piştikten sonra servis edebilirsiniz.  
(Mustafa İlker Şen)
Reklam

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER