Konya’da 80 yıllık yasak kalktı! İzin çıktı fakat herşey hazır mı?

Samet Kuyrukcu
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da 80 yıllık yasak kalktı! İzin çıktı fakat herşey hazır mı?

Türkiye'de kenevir üretimi yapılacak 20'nci il Konya oldu. Peki, kenevirin faydaları ve zararları neler? Konya'da nerelerde ekimi yapılacak? Konya kenevir üretimi için hazır mı? İşte ayrıntılar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin uzun bir aradan sonra yeniden kenevir üretimine başlayacağını duyurmuştu. 

Ve nihayet Tarım ve Orman Bakanlığından izin çıktı… 1940'lı yıllardan beri Türkiye'de yasaklanan ve 2016 yılında 19 ilde üretimine geçilen kenevir bitkisi artık 80 yıl sonra yeniden Konya'da da üretilecek.

Petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alana alternatif bir bitki olan kenevirin faydası saymakla bitmiyor.

Kenevirin faydaları neler?

-Bir dönümlük kenevir 25 dönüm orman kadar oksijen üretir.

-Bir dönümünden dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar.

-Bir ağaç 20-50 yılda yetişirken kenevir dört ayda gelişiyor.

-Kenevir 8 kez kâğıda dönüştürülebilirken ağaç sadece 3 kez kullanılıyor. 

-Kenevir iklim seçmeden dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişiyor.

-Kenevir böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyaç duymaz.

-Tüm petrokimya ürünleri yenilenebilir olarak kenevirden daha ucuz maliyetle  üretilebilir.

Kenevirin kullanılabildiği sektörler:

-İlaç yapımı

-Kâğıt yapımı

-Yakıt yapımı

-Kumaş yapımı

-Otomotiv sektörü

-Kozmetik ve sabun yapımı

Kenevir Konya'nın hangi ilçelerde üretilecek?

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konya'da kenevir üretecek ilçelerin belirlenmesi noktasında çalışmalarını yürütmeye devam ediyor. Henüz adı konmuş bir ilçe yok. Konya'da hengi ilçelerde kenevir yetiştirilecek sorusuna verilen cevaplar şu an için tahminden ileri gitmiyor. 

Peki, Konya kenevir üretimi için hazır mı?

Önemli bir üretim bitkisi olan kenevirin üretimiyle birlikte hasattan sonra satışı için de hazırlıkların tamamlanması gerekiyor. Yani bunun için kapsamlı bir sürece ihtiyaç var. 

Ve sıkça sorulan o soru… Endüstriyel kenevirden uyuşturucu yapılır mı?

Ziraat Yüksek Mühendisi Celil Çalış, kenevirde kontrollü üretimle birlikte sözleşmeli üretim modelinin de hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

Dışa bağımlı olan Türkiye'nin kenevir üretiminde önceliği ticaret değil, kendi ihtiyaçlarını karşılamak olmalıdır. 

  • #Kenevirin kullanılabildiği sektörler #Kenevir Konya’nın hangi ilçelerde üretilecek #Konya kenevir üretimi için hazır mı #Kenevirin faydaları neler

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • S
    Selami
    11 gün önce

    Bence çok önemli bir karar alınmış yerinde bir karar bu velev ki bazı art niyetli kişiler uyuşturucu olarak kullansada satsada metafin,bonzai vb kimyasallar ilaçlar haplar gibi kişiyi bağımlı hale getirmeyeceği ve onlar kadar zararı olmadığı söyleniyor elhamdülillah hiçbir uyuşturucu kullanmadım ama kulağıma gelen ve okuduklsrim ogrendiklerim bu yönde bı defa küfür Devletleri muhtemelen 1940 da baskı ile ekimini yssaklatti ki insanlara ilaç satabbilsin onları tedavisi olmayan sadece uyusturan ilaçlara bağımlı hale getirsinler zaten faydası say say bitmiyor toprağı temizlenmesinde ayrı bir güzellik çünkü tarım ilaçları ile kirlenen DNA sı bozulan toprak yenileniyor inşaallah

    • Cevapla
    • Begen (7)
    • Begenme (1)
  • AH
    Abdullah Harzem
    9 gün önce

    Yüz yıldır edebiyatı yapılır, bu insanlara hakarettir, doğru ise kenevir kağıt fabrikası nerede var? Niye yok? Konya ortak fabrika kurup batırmaya meraklıdır, bir tanesini becerisin bu kara lekedende kurtulsun, belediye öncülüğünde yüzbin ortaklı kenevir kağıt fabrikası kurun, laf ebeliği yerine bir icraatınızı görelim.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER