Sirkenin Faydaları Nelerdir?



Sirke, dünya genelinde pek çok ülkede olduğu gibi ülkemiz mutfak kültürünün de olmazsa olmazları arasında yer alır. Sirkenin kullanım amacı tıpkı turşu yapımında olduğu gibi besinleri koruyarak kullanım süresini uzatmaktır. Aynı zamanda yemeklere ve salatalara lezzet vermek amacıyla da kullanılır. Köklü bir tarihe sahip olan sirkenin kullanımı Asurlular, Sümerlilere kadar uzanarak yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayanıyor. Sirkenin tıbbın kurucusu Hipokrat tarafından da enfeksiyonların giderilmesinde yaygın olarak kullanıldığı biliniyor.

Sirke üretimi için en ideal elma türü şeker içeriği yüksek kış elmaları iken sirke üretimi için tercih edilmemesi gereken elma türü ise ham ve ekşi elmalardır. Sirkenin ana bileşeni asetik asittir ve elde edilen yüksek asitlik nedeniyle çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. Sirkenin ilk kullanımının modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat tarafından olduğu bilinmektedir. Hipokrat ve arkadaşları sirkeyi iltihap ve ülserlerin temizlenmesinde ve sürekli öksürük tedavilerinde kullanılmıştır.
Sirke anti bakteriyel özelliği ile bağışıklığı destekler vücudun kötü bakterilerle mücadele etme kapasitesini arttırır. Sirkenin bu anti bakteriyel özelliği dışında kan basıncınışürmesi, kalp damar hastalıklarının riskini azaltması, antioksidan kapasitesi gibi insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkisi vardır.

Sirke, mutfakta ve günlük yaşamda çeşitli alanlarda kullanılabilir. Yemeklerde lezzet vermek, salatalarda sos yapmak, konserve yapımında kullanmak gibi mutfakta sıkça kullanılır. Ayrıca temizlik amaçlı olarak da cam temizliğinden ev temizliğine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilir. Cilt bakımında, saç bakımında ve hatta bazı sağlık uygulamalarında da kullanılabilmektedir. Ancak, her kullanım öncesi dikkatli olunmalı ve uygun miktarlarda kullanılmalıdır.

Sirke, bazı sağlık sorunlarında destekleyici olabilir, ancak kesin tedavi olarak düşünülmemelidir. Bazı insanlar sirkenin şu durumlarda yardımcı olabileceğini belirtir:
* Kan Şekerinin Düzenlenmesi: Bazı araştırmalar, sirkenin kan şekerini düzenleyebileceğini göstermiştir.
* Kilo Kontrolü: Sirkenin tokluk hissi yaratarak kilo kontrolüne yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
* Sindirim Sağlığı: Sirke, sindirim sistemini destekleyebilir ve mide problemlerine karşı rahatlama sağlayabilir.
* Kötü Kolesterolü Düşürebilir: Düzenli olarak sirke tüketmenin LDL- kolesterol ile trigliserid seviyesini düşürdüğü düşünülmektedir. Sirke bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasına katkıda bulunabilir.
* Kan Şekerini Düzenleyebilir: Düzenli olarak tüketilen az miktarda sirke kan şekerini ve insülin seviyesini düzenlemeye katkıda bulunabilir. Yapılan bir çalışmanın sonucunda sirkenin kandaki glikoz ve insülin oranını baskılayarak düzenlediği görülmüş; yemeklerden sonra glukoz konsantrasyonunu düşürdüğü sonucuna varılmış.
* Yüksek Tansiyona İyi Gelebilir: Laboratuar farelerinde yapılan çalışmaya göre sirke tüketiminin tansiyonu düşürücü etki gösterdiği bildirilmiş. Sirkenin farklı aromalarıyla yemeklerde lezzet arttırıcı olarak kullanılması, bireylerin tuz tüketimini azaltmaya yardımcı olarak tansiyonu düşürmeye dolaylı bir etki sağlayabilir.
Ancak, sirkenin kullanımı konusunda dikkatli olunmalı ve herhangi bir sağlık sorunu için kesin bir tedavi olarak kabul edilmemelidir. Sağlık durumunuz hakkında endişeleriniz varsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.


Yazarın Diğer Yazıları