Büyük İslam âlemi her yıl ramazanı mutlulukla karşıladığı gibi bu yılda büyük bir coşkuyla Ramazanın gelmesiyle huzurlandı. Bu mübarek ayın gelmesiyle beraber tüm Müslüman âleminin akıllarında bazı sorular kaldı. Bunlardan birisi de ‘ Sabah ezanı okunurken bir şeyler yenilip içilmeye devam edilir mi ‘? Sorusu oldu. Bu sorunun cevabını sizler için hazırladık.
Sözlükte ilk anlamı geri durmak, kendini çekmek, kendini engellemek gibi anlamlara gelen imsak kelimesi, dini sözcükte iftar zamanına kadar bir şey yememek, içmemek cinsel ilişkiye girmemek gibi orucu bozan şeylerden uzaklaşmak, elini çekmek anlamlarına gelir.
Halk arasında ise insanların tek bildiği anlam imsak vakti oruca başlama vaktidir demektir
Yüce Kuran-ı Kerimde ise; Oruca başlama vakti şu şekilde açıklanmıştır, ( Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)
Sabah ezanı okunuyorken bir şeyler yenilip içilmeye devam edilir mi?
Normal evde kullandığımız takvimlerde imsak oruca başlama vaktini belli eder. İmsak aynı zamanda gecenin bitmesine işaret eder. Yatsı namazının sona erdiği sabah namazının girdiği andır.
Ezan okunurken yemek içmek orucu bozar. O yüzden ezan başladığında bir şey yenilip içilmez.
Ezan başladığı sıra eğer kişinin ağzında lokma kaldıysa onu yutmasında sakınca yoktur.
Kaynak: Haber Merkezi