Hepimizin bildiği üzere yazın ellerimiz soğuk içeceğe giderken, kışın da bir hayli sıcak içeceklere kendimizi veriyoruz. Bunlardan biri de salep. Salep soğuk havalarda insan vücuduna iyi gelen içecekler arasındadır.
Bunun yanında salebin içerisinde say say bitiremediğimiz vitamin ve mineraller vardır. Birçoğumuz salebi hoş kokusu ile tükettiğimizi biliriz ama salebin faydaları oldukça fazladır. Peki, salebin bilmediğimiz faydaları nelerdir? salebi her gün tüketmek gerekir mi? İşte haberin ayrıntıları…
Salebin faydaları nelerdir?
- Salep diyet yapan kişilere tokluk hissi verir
- Diyabet hastalarında insülini dengeler
- Kalp sağlığını korur
- Kabızlık şikâyetlerine iyi gelir
- Kışın üst solunum yollarını yumuşatır
- Kışın vücut direncinizi güçlü tutar
- Sinirlerinizi yatıştırır
Salep nasıl yapılır?
Geleneksel eski zamanlarda ki gibi katkısız salep tüketmek istiyorsanız, öncelikle saf salep, şeker, vanilya, süt gibi malzemeleri hazır edin. Daha sonra sütü kaynamış ocakta kaynatın. Sütünüz ocakta kaynarken, salep, şeker ve vanilya malzemeleri karıştırın. Toz karışımını tencereye ilave edin. Sonra hızlı şekilde karıştırıp, ocağı kapatın. Ardından da üzerine hoş bir koku olarak ve güzel gözükmesi adına tarçın serpiştirin.
1 fincan salebin besin değerleri nelerdir?
- Karbonhidrat 27.8
- Lif 0,4
- Sodyum 356
- Protein 5,6
- Yağ 6
- Demir 0,2
Gerçek salep nasıl anlaşılır?
Artık günümüzde maalesef ki yediğimiz, içtiğimiz besinlerde katkı maddesi oldukça yüksek oranda. Bu nedenle insanların akıllarında kalan tek bir soru salebin gerçekliği nasıl anlaşılır?
Gerçek salep oldukça koyu bir kıvam almaz. Ve sütle pişirdiğimizde bir çay kaşığı salep bir litre süte denk gelir.
Aslında gerçek salebi ayırt etmenin en kolay yolu budur diyebiliriz. Gerçek salebe kıvam eklemek için daha fazla miktar eklenmeli. Fakat hemen kıvam alan bir saleple karşılaşıyorsanız içeriğinde fazla nişasta olabilir.
( AYSU RABİA TUNCEL )
Kaynak: Haber Merkezi