ETİK Mİ?

Hemşire, doktora sordu:

- Hocam, birazdan gelecek hastanın işlemine şu kadar TL yazmışsınız, tam olarak ne yapılacak?

- Bu hastanın maddi durumu yok. Genç bir çocuk, saçının hastalıklı bölgesine PRP uygulayacağız. Artık öyle olacak..

Özel bir hastane olduğu için, ücretin detaylandırılması gereken bölümünde doktor, kendi insiyatifine bırakılan yüzdeyi çok küçük tutarak bir genç hastasının hayati bir konu olmasa da; hayallerini, umutlarını, çoğaltıyordu.

Şahit olduğum konuşma içimi ısıttı. Hep duyarız ya; " hiç etik değil ya da etik bir duruş” diye… Hem iş, hem birey, hem de toplumsal etiği tam puan yükselten bir davranış izliyordum . Meselâ; bir doktorun, katil diye bir hastayı tedavi etmemesi etik değildir ama hayati bir konu olmamasına rağmen bir gence çare olmak ve bunu kolaylaştırmak.. İşte bu harika! Çok şık, çok güzel, çok etik .

Nedir bu etik ?Kullanımda, ahlak kavramıyla çok karıştırmamıza rağmen etik; biraz daha kapsamlı. İstenilecek bir hayatın araştırılması, anlaşılması belki… Yunanca karakter "ethos”kelimesinden türemiş . Özellikle son zamanlarda tüm konularda hayatımıza girdi ve sosyal etik, bireysel etik, iş etiği, bilişimsel etik, bilgisayar etiği gibi pek çok alanda kurallarını konuşturdu.

Etik; insanların saygı, sevgi, nezaket ve sorumluluk sahibi olmalarını geliştirmeleri demek. Nasıl davranmalıyım? Kendi çıkarlarımı en iyi nasıl korurum? Yerine,” nasıl doğru insan olurum” arayışı, çabası…

Ahlak , ülkelere, toplumlara göre değişebiliyor. Meselâ; otobüste yaşlı bir insana yer vermek, bizim kültürümüzde olması gereken zerafet ve merhamet. Avrupa'da böyle bir şey yapsan; belki de niye kalkıp yer verdi diye bakılır sana. Ama etik daha genel çerçeveli. Nerede olursanız olun, yaptığınız işin doğru, dürüstlük ve gizlilik içinde yapılması tüm kurumlar için iş etiğidir. Sorumluluk aldığı alanda güvenilir olmak , karakterli olmak, çalıştığı bünyedeki bilgileri asla; oradan ayrılmış olsa dahi satmamak altı çizilmiş genel kurallardır. Medyada bu daha da önem kazanır. Partiler, siyaset, kişiler üstü olması gereken kurumlarda; öncelikli sorumluluk, birey olarak kurumunuzdan habersiz tek başına yayın yapmamak, kendi çıkarlarınız uğruna kurumuna, devletine, milletine zarar vermemektir.

İşte bu yüzden izlerken üzüldüğüm (AA) muhabirinin tavrı hiç etik değildi.

Hangi meslekte olursak olalım; merhamet, sevgi ve saygı önceliğimiz, dürüstlük ve onurumuzu korumak karakterimiz, insana hizmetse aşkımız olsun

Yazarın Diğer Yazıları