Geleceğin teknolojisi Aksaray’da! Bir nefesle hastalık teşhisi yapacak

Fatih Bayram
İnternet Editörü
 Geleceğin teknolojisi Aksaray’da! Bir nefesle hastalık teşhisi yapacak

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde çok önemli bir çalışma yürütülüyor. 

Prof. Dr. İsmail Bayraklı, birçok hastalığı nefesten teşhis edebilecek bir cihaz üzerinde çalışıyor.

Bir sensörler sisteminden oluşan cihaz TÜBİTAK tarafından da desteklenecek. 


Kansız acısız hastalık teşhisi! 
Mide kanseri, ülser, gastrit ve diyabet gibi hastalıkların teşhisinde kullanılacak sistem tüm dünyada kabul görüyor. Sistemin hastanelerde rutin bir yöntem olarak kullanılmasını amaçladıklarını söyleyen Prof. Dr. İsmail Bayraklı, Sensör "Üzerinde çalıştığımız proje kapsamında binden fazla hasta üzerinde değerlendirme yapacağız. Bu dünya genelinde en yüksek hasta grubuyla yapılan çalışma olacak. Yapay zeka da projenin bir bileşeni olacak” dedi. 

İğne yok!

Sindirim sistemi ve diyabet gibi hastalıkları iğnesiz ve acısız biçimde nefes havasından teşhis etmenin insanların günlük hayatını kolaylaştıracağını söyleyen Prof. Dr. Bayraklı, "Araştırmalarımızı derinleştirdik. Lazer ve yapay zekâ teknolojileri dünya genelinde oldukça ilgi gören bir noktaya ulaştı. Biz de bu iki teknolojiyi, yazılım ve donanımsal olarak birbirine entegre etmeye karar verdik. Bu çalışmanın toplumsal katkısı çok yüksek olacak.” dedi.


10 Önemli Teknolojiden biri!
Proje, alanında uzman bir ekiple gerçekleştirilecek. Yürütücülüğünü Prof. İsmail Bayraklı'nın yaptığı çalışmada Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Kazım Gemici, Aksaray üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Enes Eken ve Doç. Dr. Filiz Sarı ile Süleyman Demirel Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Hatice Akman görev alıyor.

Hastalık Teşhis Eden Nefes Sensörleri, Dünya Ekonomik Forumu ve Amerikan Bilimsel Dergisi tarafından, "Dünyada Yükselen 10 Önemli Teknoloji” arasında gösteriliyor. 

 

  • #Aksaray #Aksaray haber #Aksaray haberleri #hastalık #diyabet haberleri #şeker hastalığı #ülser #gastrit #Mide kanseri #hastalık #teşhis

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER