Dijital Çağda Firavun Asâsı / MEDYA VE MUSA

Günlük hayatta pek çok iletişim kanallarını kullanıyoruz ama hangi kanalları nasıl kullandığımızdan pek haberdar değiliz.

Özellikle, iletişim dediğimiz zaman sözü iletişim ortaya çıkar ve etkili kelimelerle birleştirdiğimiz cümleler bizim duygularımızı ifade etmemize yardımcı olur. Araştırmalar ise şöyle diyor; Kelimelerin etkisi, beden diline oranla daha azdır. İletişim pastasında ki en büyük dilim aslında beden dilidir .

Bunun yanı sıra hepimizin içerisinde farklı benlik türleri vardır. Çocuk - ebeveyn ve yetişkin olarak belirlediğimiz benlik türlerini iletişim kurduğumuz alanlarda kullanırız. Bu benlik türlerini törpülemek, kontrol altına almak kişinin elindedir. Yaşadığımız ülkeye, yetişme tarzımıza, sahip olduğumuz ailemize, aldığımız eğitime göre değişiklik gösteren benlik türlerini her platformda da kullanırız.

24 saatin her anında dur durak bilmeden iletişim halindeyiz. Ayrıca hepimiz bir şeylerin uzmanıyız! Elimizin altındaki telefonlarla; Haberciyiz, programcıyız, sunucuyuz, yazarız ..

Bir taraftan da görsel medya vardır ki iletişimin en janjanlı, en renkli yeridir Hem kelimelerin, hem beden dilinin, hem de sessiz, sözsüz iletişim parlak dünyası !

Her ne kadar "İletişim artık televizyon ve gazetelerden çıktı, Çağ, dijital çağ " desek de televizyon hala etkisini gösteren ve göstermeye de devam edecek olan bir silahtır.


Son dönemdeki televizyon kanallarındaki yarışmalardan bahsetmek istiyorum bugün.

Türkiye de her akşam, her kanalda yayında olan yarışma programları.

Yarışmaların tek hedefi var ;

Yıkmak istenilen aile yapısı, kültürün yozlaşması, inancımız ve manevi değerlerimize saldırı.. Korkunç bir tehlike aslında

Tıpkı Kur'an-ı Kerim de anlatılan Hazreti Musa ve Firavun hikayesinde olduğu gibi ..

Firavun, Hazreti Musa'ya karşı sihirbazlar kullanıyordu. Bu çağın Firavunu da; var olanı yok gibi, yok olanı var gibi göstererek sihirbazlığa devam eden MEDYA .

Kuran'ı Kerim bu noktada her dönemin Firavun'u ve Musa'sı olacağını da bize açıkça göstermiş oluyor

Anlayacağımız HAK ve BATILın savaşı her zaman devam ediyor.

İletişimde şu anda yaşadığımız savaş tam da bu Bizim, dijital çağdaki savaşta Firavunların asalarını yutacak bir gücümüz olması gerekiyor.

Tedbirlerimizin ilimle, bilimle, akıllıca olması lazım Bizim, dijital sahadaki o yılanları yiyecek bir asaya ihtiyacımız var.

Bu da yine teknoloji ile olacak.

Yarışma programları, evlilik programları, bir elbise için birbirini parçalayan genç kızların alışveriş programları, yemek programları, makyaj videoları..

Çok büyük paralar harcanarak hazırlanan, büyük prodüksiyonlar ..

Çoğu format, kendi ülkesinde yasaklanıp ülkemiz de yayına devam ediyorken, bazıları da bizim ülkemizde denenip pazara çıkıyor.

Batının iletişim tuzakları; Firavun'un yılanları

Formatı belli, amacı belli, alt yapısı belli..

Özellikle yarışma programları bize çok masumca geliyor, oysaki hepsinin ardında emperyalist bir güç/düşünce var.

Kazanmak uğruna her şey mübahtır.

Böl - parçala - gözünün yaşına bakma -öldür ve kazan !

Bu düşünce, kazanmak için her türlü entrikayı her türlü eziyeti meşru gösteriyor. Sizce çokta tanıdık değil mi ? Hangi zihniyetten bahsettiğimi anladınız sanırım.

Bu formatlarla beslenen bir toplum için her şey normal geliyor. İçerisinde yalan ,hile ,kandırmaca var. Kimsenin gözünün yaşına bakma, sadece kazan ,birinci ol !

Eşlerin bir araba kazanmak uğruna birbirleri için sarf ettiği sözler, kocasına yaptığı ahlaksız teklifler ...

Tıpkı, at arabalarının önüne bağlanan yem torbaları gibi.. At, önünde samanla dolu sallanan torbaya ulaşmak için kan ter içinde, nereye gittiğini bile bilmeden koşturur durur.

Bir tutam samana ulaşmak için heba olur. Bir lokma ödül için gözü hiç bir şeyi görmez.

Sahibi, hedefine ulaştığında ata yalandan bir avuç saman verir. At kazandım, ödüle ulaştım diye sevinir durur.

Yarışma programlarında ki ödüller de tıpkı böyledir. Ödüle ulaşana kadar, göz hiçbir şeyi görmez, sonunda bir tutam samanı yiyip bitirince, o uğurda kaybettiklerini farketmez .

O anda her şeyi yaptıran tamamen materyalist bir mantıkla yoğurulduğumuzun göstergesidir.

Bu formatların ülkemizde yayınlanmadan önce denetimlerini daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum

Bir programcı, bir basın mensubu olarak sektörün içindeyim. Evet . Ama bu yazıyı özellikle bir anne olarak yazıyor ve endişelerimi dile getirmek istiyorum . Genç nesillerin aile, kültür, sevgi, medeniyet ve diğergamlık değerleri yok olmasın diye

Ses verip, ses bulmak ümidiyle ...


Yazarın Diğer Yazıları