Orucun Hikmetleri

Orucun sayısız hikmet ve faydaları vardır.Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Oruç Mü'mine sabır,sağlık ve bol sevap kazandırır.Ayrıca müslümanı cehennemden kurtarır.İnsana misliyle sevap kazandırır.Bu konuda Allah'ın Rasülü hadislerinde şöyle buyuruyor:

 

  • Oruç tutun sıhhat bulun

  • Oruç sabrın yarısıdır.

  • Oruç müminin sıgınacağı kalelerden bir kalerdir.

  • Oruç Ateş'e karşı bir perde,müstahkem bir kalesidir.

  • Oruç Ateş'e karşı bir perdedir. Yeter ki yalanla,gıybetle,kişi onu yırtmaya kalkmasın

  • Oruçlunun uykusu ibadettir.Susması tesbihtir.Amelleri misliyle kabul edilir.Duası makbuldur.Günahı affedilir. (1)

2-Oruç'un ana gayesi,Mü'mini hayvani iç güdülerinin ve kötü şehevi duygularının pençesinden kurtarıp melekliğe doğru yükselişinin hür ve engin semasında kanat çırpmayı mümkün kılacak bir ruh olğunluğuna ve ermişlik sınırına kavuşturmaktır.

3-Herşeyden önce müslüman oruç tutmakla,Allah Teala'nın rızasını ve sevgisini kazanmış olur.Oruç insanı kötülüklerden alıkoyar.Nefsi terbiye eder.İhtirasları bastırı ve ruhu yükseltir.

4-Oruç kişileri açlığa,susuzluğa ve sıkıntılara tahammül etmeyi ögretir.Sabır ve sebat sahibi yapar.

5-Orucun ruhumuz kadar bedenizmize de faydası vardır.Ramazan müddetince midemiz ve kalbimiz daha az çalışır.Bütün organlar dinlenir. Vucüt sağlık kazanır.Bu sebeple oruç maddi ve manevi hastalık ve kötülüklere karşı bir kalkandır.

6-Orucun sosyal hayatımıza bakan hikmetleri de vardır.

Cenab-ı Hak insanları muhtelif suretlerde yaratmıştır. Kimisini zengin,varlıklı kimisini ise fakir kılmıştır.Kur'an-ı Kerim de ise zenginlerin fakirlere yardım etmesini emretmiştir.Zenginler ise fakirlerin sıkıntılarını,hallerini tam anlamıyla anlamazlar.Fakat tuttukları oruç sayesinde onların sıkıntılarını,hallerini bir nebzede olsa nefislerinde yaşarlar.Onlara kaşı içlerinden gelen merhamet duygusu ile onların yardımına koşarlar.Bu durum aynı zamanda kardeşilik,birlik beraberlik duygularının gelişmesine,sevgi saygı ve merhametin yaygınlaşmasına vesile olur.Cemiyet hayatı daha ahenkli hale gelir.

KAYNAK: 1-Muhtelif hadis kitapları


Yazarın Diğer Yazıları