İBADETLERİN DEVAMLI OLANI MAKBULDÜR

 

      On bir ayın sultanı rahmet, mağfiret, cehennemden kurtuluşa vesile feyz ve bereket dolu, bir Ramazan ayını daha geride bırakmış bulunuyoruz. Oruç tutarak nefislerimizi terbiye etmeye çalıştık ve namazlarımızı da genel olarak cemaatle beraber kılmaya büyük gayretler gösterdik. Cemaatle beraber namaz kılma alışkanlığımızı ömür boyu devam ettirmeliyiz. Zira cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletli olduğunu unutmamamız gerekir. Ramazanda kazandığımız bir diğer alışkanlık da sabırdır. Hayatımızın tamamında olması gereken özelliklerden birisi de sabırdır. İbadetlere devam etmede ve günah işlememe noktasında da sabırlı olmalıyız.

 

     Ramazan ayı boyunca sabrı, yardımlaşmayı, paylaşmayı, dayanışmayı ve kardeşliği en iyi bir şekilde öğrendik ve uyguladık. Dünya nimetlerinin gelip geçici olduğunu, ahiret nimetlerinin ise kalıcı ve gerçek olduğunu anlamaya çalıştık. Ramazan ayında yaptığımız ibadetleri ve kazandığımız güzel hasletleri Ramazan dışında da devam ettirmeliyiz. İbadetlerimizi en iyi şekilde her zaman yapmakla yükümlüyüz. Esasen ibadetlere devamlılık çok önemli bir esastır ve ibadetlerin devamlı olanı makbuldür. Farz olan amelleri, hiçbir eksiltme veya ilave yapmaksızın emredildiği şekliyle düzenli bir şekilde eda etmeliyiz.  Nafile ibadetlerde ise az da olsa devamlı olanı makbuldür.

 

      Allah (c.c.): "Namaz kılanlar ki, onlar namazlarında devamlıdırlar.” (Meâric Sûresi âyet: 23),

"Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine itaat et.”(Hicr Sûresi âyet:99), "İnsanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.”(Zariyat Sûresi âyet:56) buyurmaktadır.

 

      Allah'ın izniyle; yağmur nasıl yeryüzünü temizler ve toprağa bereket verirse, devamlı yapılan ibadetler sebebiyle de kötülüklerden ve günahlardan aynı şekilde arınıp, temizlenebiliriz. Yapılan ibadet ve taâtlarla Allah (c. c.) 'ın sevgisine mazhar olan Müslümanlar, bu güzel durumlarını devam ettirmelidirler. Müslüman; Ramazan bitti diye İbadet ve taat'tan uzak durmamalı, güzel davranışları devam ettirerek, her türlü kötülüklerden gereği gibi kaçınmalı. Ramazan-ı Şerif içinde kazanılan güzel alışkanlıkları Ramazan dışında da sürdürerek Kur'an ve Sünnet çerçevesinde hayat yaşamaya özen gösterilmelidir. Allah(c.c.)'a ve Resulü Hz. Muhammed (s.a.s.)'e karşı görevlerimizi hiç bir zaman aksatmamalıyız. Bilmeliyiz ki, ibadetlerde devamlılık, çok önemli bir İslâmi esastır.

 

     Ramazan-ı Şerîfte eda edilen ibadetler ve taâtlar ile erişilen müstesna kulluk derecemizin durumu, ekilen bir tohum gibidir. Bu tohumun verimli veya verimsiz olması, yılın her gününde de aynı anlayışla ibadetlerin yapılıp yapılmaması ile doğrudan ilgilidir. Yani Ramazan'da kazandığımız güzel hasletleri ve kalbî olgunluğu, Ramazan'dan sonra devam ettirmemizle mümkün olur. Atılan tohumun yeşermesi için sulanmasına dikkat edilmez bir defa sulanıp bırakılır ve süreklilik olmazsa verimin düşmesi kaçınılmaz olur. Sadece Ramazan da ibadet edip diğer zamanda terk etmekte sevapların azalıp günahların artmasını sağlar.

 

      Unutmamak gerekir ki İslâmi bir yaşam, belli zamanlara has bir özellik değildir. Esasen ömür boyu devamı istenen bir takva hayatıdır. Ramazan-ı Şeriften sonra ibadet hayatımız hususunda rehavete kapılmamalıyız. Ramazan da kazanılan güzel hasletleri, manevi hatıraları unutmamak, halisane niyet ve amelleri terk etmemek gerekir. Böylece Ramazanda elde ettiğimiz manevi iklimi muhafaza ederek, Ramazan dışındaki aylarda da devam ettirmiş oluruz ki gerçek anlamda kurtuluş o zaman elde edilebilir.

 

      İbadetlerde devamlılık Müslüman'ın asli görevidir. Sabır ve sebat ile devam edildiği takdirde, neticede çok büyük birikimlerin meydana geleceği muhakkaktır. İbadetlerimizde devamlılığın önemi çok büyüktür. Deryaları derya yapan yağmur damlalarının sürekliliğidir. Damlalar birike birike umman olur.

 

     Dinimiz İslâm'a göre,  namaz, oruç, hac ve zekât ibadetleri çok önemlidir. Kısacası; Allah'a kulluk ve O'na yakınlaşma niyetiyle, emredilenleri yapıp, yasaklananlardan kaçındığımız her davranış, ibadettir. İbadetler; İmanımızın ve ahlâkımızın olgunlaşmasını, sağlamlaşmasını sağlar. İbadetler; gönüllerimize Allah (c.c.) sevgisini çok sağlam bir şekilde yerleştirir, aklımızı, bedenimizi ve ruhumuzu kötülüklerden arındırıp kurtuluşa ermemize sebeptir. İbadetler;biz Mü'minleri gerçek özgürlüğe, dünyada, ahirette huzur ve mutluluğa kavuşturur.

 

    Ramazan ayında kazandığımız güzel alışkanlıklarımızı, Ramazan dışındaki aylarda da devam ettirerek hakiki kurtuluşa eren Mü'minlerden olmamız duâsı ile sıhhat ve afiyetler dilerim.

 

     omerlutfiersoz@gmail.com


Yazarın Diğer Yazıları