DOĞALGAZ İSRAFININ ÖNÜNE GEÇMELİ

İsraf, bir nimeti gereksiz yere, gereğinden fazla kullanmak, nimetin değerini ve kadrini bilmemektir. Rabbimiz biz kullarına o kadar çok nimet vermiş ki saymakla bitiremeyiz. Onun için Rahman suresinde tekrar edilen ayette "Rabbinizin hangi nimetini yalanlarsınız?" buyrulur.

 

Fosil yakıt dediğimiz petrol ve doğalgaz yirminci yüz yılın başına kadar bilinmiyordu, keşfedilmemişti. Rabbimiz ezelde, "bir zaman gelecek kullarıma lazım olacak, teknolojik aletler onunla çalışacak, ulaşım ve ısınma onunla yapılacak" diye doğalgaz ve petrolü yerin derinliklerinde gizlemiş, yirminci ve yirmi birinci asırda da bu gizli hazinelerinin kapılarını kulları için aralamıştır. Bu iki nimeti de daha çok bizim çevremize, yani müminlerin yaşadığı coğrafyaya vermiş ve Ortadoğu bölgesini zengin topraklar yapmıştır. O yüzden savaşlar, çekişmeler, kavgalar, bu topraklarda, bu bölgedeki denizlerde olmaktadır. Bugün Akdeniz ve Karadeniz barut fıçısı gibi patlamaya hazır bir bölge. Biz de bu bölgede adeta ateş çemberi içinde yaşıyoruz. O yüzden uyanık olmalı, her türlü kavgaya hazır olmalıyız. O yüzden son yıllarda " aman savunma sanayi" diyoruz.

 

Evet, doğalgazın ve petrolün yüzde doksan sekizini dışarıdan ve dövizle alıyoruz, dolayısıyla cari açık veriyoruz. Hem de denizlerin dibinden geçen pahalı ve uzun boru hatlarıyla, büyük tanker gemileriyle beş bin kilometre uzaklardan getiriyoruz. Gel gör ki, bu iki nimeti de hoyratça, müsrifçe harcıyoruz. Tek iki kişinin yaşadığı yüz sekssen metrekare evlerde, beş odalı dairelerde sekiz ay boyunca ısınmak için doğalgaz yakıyoruz. Bu evlerin tek odasında yaşadığımız halde bütün odalarını ısıtıyoruz. Yine toplu taşıt araçları dururken, kendi özel araçlarımızla elli km. mesafedeki işyerimize tek başımıza gidip geliyoruz, mazot ve benzin hesabı yapmıyoruz. Ondan sonra da maaşımız, gelirimiz yetmiyor diye yeri göğü inletiyoruz.

 

Sanayileşme arttıkça insanlığın enerji ihtiyacı giderek artıyor. Bugün için enerji, ağırlıkta doğalgaz ve petrolden üretiliyor. Devletimiz ve diğer ülkeler yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına yönelse de, doğalgaz ve petrole hep ihtiyacımız olacak. Elektrikle çalışan ulaşım araçlarının tam olarak kullanılması on yılları bulacak. Kaldı k i elektrik de ağırlıkta doğalgaza bağlıdır.

 

Evet, sitelerimizin çoğu merkezi sistemle ısınıyor. İçinde insan yaşasın yaşamasın evler altı aydan fazla ısıtılıyor ve doğalgaz harcanıyor, bu da devletin cari açığına neden oluyor. Fert ve devlet olarak bütçemizin büyük kısmını enerji harcamaları alıyor. Kendimizi frenleyerek, küçük tedbirler alarak bu israfın önüne geçebiliriz. Örnek olarak daha küçük evlerde yaşayabiliriz, bir kısım peteklerimizi kapatabiliriz. Kombilerimizi bireysel yapabiliriz. Elektrikleri daha az yakar, daha az enerji harcayan cihazları kullanabiliriz.

 

Sonuç olarak, enerji çağımızın en büyük ve stratejik nimeti. Bu nimeti hoyratça kullanmak yerine tasarruflu kullanma zamanı. Bu ülkede daha küçük konutların yapılması teşvik edilmeli, yüz metrekare altındaki konutlardan vergi alınmamalı, plan-proje ve denetim masraflarını belediyeler ve devlet karşılamalı. Isı ve enerji yalıtımına önem verilmeli. Arabalarımızı keyfi olarak kullanma yerine toplu taşıtları tercih etmeli, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha çok yatırım yapmalıyız. Karadeniz'de bulduğumuz doğalgaz kaynağını da bir an evvel kullanıma sokmalıyız. Aksi halde döviz kurunun yükselmesiyle bu kış zor günler geçireceğiz. Doğalgaz faturaları bizi sarsacak.

Yazarın Diğer Yazıları