TUBERKÜLOZ

     Türkiye’de hemen herkesin adını bir şekilde duyduğu, hiç değilse yeşil çam sahnelerinde izlediği bir gerçek; tüberküloz,verem ya da ince hastalık. Çoğu zaman uzun süre öksürene, hızlı kilo verene halk arasında şaka yollu bir uyarı gelir,”verem  mi oldun?”.
         Kcoh basili (mikobakterium  tuberkülozis) denen bir mikrobun yayılması ile oluşan bu hastalık bulaşıcı olması nedeni ile toplum sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir . Varlığı cok eski tarihlere dayanan bu mikrop tüm dünyada; zengin-fakir, genç yaşlı, kültür seviyesi ayırmadan herkesde hastalık yapabilir. Bu nedenle sade hasta  ve yaşlıları değil tüm toplumu ilgilendiren tıbbi ve soya bir olaydır. İyi olan şu ki artık tevdi ile tümüyle şifa sağlanabilir.
       Hala tüm dünyada ve ülkemizde yeni  vaka’lar tespit edilmekle birlikte hastalığın kontrolünde ve hastaların iyileşmesinde ciddi çalışmalar neticesinde önemli başarılar sağlanmaktadır.
       Tüberküloz öncellikle akciğer ve solunum yallarında yerleşen bir hastalık olmakla beraber tüm organlarda oluşabilmekte ve tam doğru tedavi edilmezse ciddi hasarlara ve ölüme sebep olabilen bir hastalıktır. Bu yüzden erken tanı ve doktor tarafından takip ve tedavisi oldukça önem arz etmektedir.
       Kimlerde tüberküloz görülür diye baktığımızda bir çok faktörün rol aldığını görmekteyiz. Kötü yaşam şartları, kötü beslenme,kişinin savunma sistemini etkileyen hastalıklar hastalık gelişiminde etkilidir. Nefesle bulaşması nedeni ile en çok hasta ile aynı yaşam alanını paylaşmak önemli bir durum oluşturmaktadır.
       Peki  tüberküloz hastalığının nasıl tanısı konulur? Kimlerde bu hastalıktan şüpheleniriz? Hastalarda iki haftadan uzun süren öksürük, gece terlemeleri, iştahsızlık, zayıflama, halsizlik, kan tükürme ve göğüs ağrısı  şikayetleri varsa hastalık şüphesi oluşur.  Şüphelendiğimiz hastalarda  akciğer filmi ve kesin sonuç için balgamda mikrop görülmesi ile tanı koymaktayız. Ne  var  ki yakınmalar genellikle yavaş ilerler ve çoğu zaman hasta tarafından başka bir nedene bağlanır. Tanı gecikir ve hastalık ilerlerken daha çok insan mikroba maruz kalır. Bu nedenle bu şikayetlere sahip olan kişilerin en kısa zamanda bir göğüs hastalıkları uzmanına veya Verem Savaş Dispanserine başvurması gerekir.
       Tanı konulan tüberküloz hastalarının takip ve tedavisi  Verem  Savaş Dispanserlerinde ücretsiz yapılmakta ve tam iyileşme  sağlanmaktadır. Buna rağmen hastalar tedaviyi  eksik bırakmakta ya da düzensiz kullanmaktadır. Bunun sonucu hastalık ilaca dirençli hale gelmekte ve tedavisi 
güçleşmektedir.
BCG(verem) aşısı özellikle çocuklarda daha ağır seyredebilen hastalıkları önlemede önemlidir. Aşı doğumdan sonra  2.ayı bitiren bebeklere aile sağlığı merkezlerinde ve Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz yapılmaktadır.
        Sonuçta tüberküloz  tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Çocuk ve yetişkinler iyi beslenmeli, bireysel ve çevre temizliğine azami dikkat edilmelidir. Tüberküloz olan kişilerden uzak durmalı ve gerektiğinde doktor kontrolünden geçmelidir .

Yazarın Diğer Yazıları