Önemli Olan Halkın Aklındaki

Yazıyor çiziyoruz, ülke gündemindeki gelişmeleri yorumlayarak siz değerli okuyucularımızla paylaşmaya çalışıyoruz, bir köşe yazarı sadece gündemdeki herkesin bildiği önem arz etmeyen belli konuları veya kendi kafasına takılanları yorumlayarak köşesinde okuyucusu ile paylaşırsa o yazının çok da ilgi görmediğini, kimsenin, kimseye yazıyı tavsiye etmediğini biliyorum. İşte bu nedenle de halkımızın cevabını bulamadığı, soramadığı, kafasında takılı ekonomik siyasi ve sosyal soruları yorumlayarak açıklamaları ile siz değerli okurlarımla paylaşıyorum.
Ülkemiz gündemi o kadar dolu ki arkasından yetişmek mümkün olmuyor, her zaman söylerim akşam çok özel ve önemli bir gündemin etkisiyle yatıyor, sabah çok ayrı bir ülke gündemi ile uyanıyoruz, Cumhurbaşkanı ne demiş, ne yapmış, nereye gitmiş, halka nasıl seslenmiş. Nereyi ziyaret etmiş, Başbakan nerede konuşmuş, kime çatmış ve özellikle neler söylemiş karşılığında muhalefet liderleri nasıl cevap vermişler, ağır mı konuşmuşlar.
Siyasiler bir tarafta, ülkenin iş adamları ne söylemişler, özellikle ekonomik gidişi nasıl buluyor yorumları ne oluyor, sanatçılarımız ne diyor bunlar çok önemli ama daha önemlisi esnaflarımız gündemdeki siyasi özellikle ekonomik gidişatla ilgili nasıl yorumlar getiriyorlar, açıktan veya kapalı kapılar arkasında neler söylüyorlar. İşte bunların hepsini bir araya topluyor, bunların bir kısmının veya tamamının içinden sizinde kafanızdaki sorulara cevap olacağını bildiğimiz veya düşündüğümüz kısımlarını cımbızlıyor, yorum ve açıklamamızı da içine katarak siz çok değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz.    
Her gün benzeri pek çok açıklamalarla karşılaşıyoruz ama bakın mesela benim kafama takılan bir açıklamayı sizlerle hemen paylaşayım bilmem siz ne düşünürsünüz ancak ne düşünürseniz düşünün düşüncenize saygı duyarım. Konya’mızın esnaf ve sanatkarlar odaları birliği başkanı Ali Osman Karamercan KONESOB bünyesinde kurdukları iş yeri denetleme ve danışmanlık grubunun Konya’da mesleki eğitimle ilgili faaliyetlere odaklanacaklarını, nitelikli elemanların bulunamadığından, bu eleman yokluğundan birçok meslek dalının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade ederken bir değerlendirme daha yapmış.
Bu açıklaması temelde doğru gibi görünse de bana doğru ve isabetli gelmiyor, uzun zamandır işsizlik ve istihdam konuları gündeme geldiğinde zaten hiç gündemden düşmüyor bir kurtuluş siyasi manevra olarak şöyle söyleniyor efendim iş var ama iş beğenilmiyor. Ülkemizin sorunu (işsizlik değil, iş beğenmemek) diye hiç de haklı nedene dayanmayan bir Bahane ortaya atılır aslında siyasiler bunu söylerde oda başkanımız bu sözü inanarak söylemediğini düşünüyorum Başkanda biliyor ki ülkede iş beğenmeme değil işsizlik var.
Yanlış anlaşılmasın ben oda başkanı böyle demiş, neden böyle söylemiş anlamında karşı bir eleştiri filan yapmayacağım, resmi kanattan zaman, zaman söylenen bu görüşü oda başkanı da dile getirmiş, ben bu söylemi baz alarak görüşlerimi ifade etmeye çalışacağım. 
Şimdi düşünebiliyor musunuz iş beğenilmiyor deniyor elektronik eğitimi almış birine berberlik yaptırabilir misiniz? Üniversitede iletişim okumuş sanayide demir işinde çalıştırabilir misiniz yine üniversitede başka bir bölümde başka bir eğitim almış bir gence git sanayide dökümcüde kalıpçı da çalış demek ne kadar doğru olur veya olur mu?  Üniversitede önemli bir dalda eğitim almış sanayide istihdam edilebilecek bir bayanın sekreterlik yaptığını biliyorum. 
2015 yılının Türkiye’sinde, bu çağda ve bu teknolojide, bu kadar üniversite mezununa ve piyasada iş arayan işsiz vatandaşa iş beğenmiyorsun demek yanlışın en büyüğüdür diye düşünüyorum. Efendim biz herkes için istediği işi nasıl bulalım, nerede istihdam edelim dersek o zaman da ülkemiz için ağzımızdan çıkan o büyük sözleri geri almamız lazım. 
Öyle ise bu konuda çok başka bir sorun var ve bunun temeline inilmedi ve inilmiyor, doğru olan bir şey var ki, zaman, zaman söylenir ama dikkate alınmaz orada kalır, ülke çapında bir araştırma yaparak istihdam alanları tespit edilmeli. Yani en çok hangi sektöre, hangi vasıfta eleman yetiştirilmesinin tespiti yapılıp daha çok o alanda eleman yetiştirilmeli, üniversiteler bu duruma uygun mezuniyet vermeyi planlamalı, mesela piyasada iş arayan vatandaşların iş bulabilmesi, istihdam edilebilmesi için gruplar halinde eğitilerek gerekli yerlerde iş sahibi olmaları sağlanamaz mı? İşte şimdi denecek ki olur mu hiç buna maddi ve teknik imkanlar müsait olmaz, olmazsa bunları daha çok konuşuruz ve hiç alakasız iş var ama beğenilmiyor teranesiyle çok yol gideriz ve üniversite mezunlarının garsonluk, öğretmenlerin pazarlarda seyyarcılık yaptığına şahit oluruz sağlıklı ve hoşça kalınız.     

Yazarın Diğer Yazıları