SAYIN VEKİLİM HOŞ GELDİNİZ

Şu 18 yaş meselesi var ya, aslında ben bu maddenin tam karşısındayım olmaz böyle şey 18 yaş seçmeye müsait olsa da seçilmeye müsait değil desem de zaman, zaman düşünüyorum ve diyorum ki sadece seçmene selam tarzında siyasi söylem olmaktan çıksın ve 18 yaşında genç, dinamik milletvekillerimiz olsun istiyorum. İstemekten öte ne olacak nasıl olacak çok merak ediyorum.
Pekiyi olmaz mı artık fikrimi değiştirdim olur, olur bal gibi olur, hatta bu gün siyaset yapan ama ne yaptığını bilmeyenlerden daha iyi olur. Siyasi arenanın havası değişir bazılarının ise havası söner, söner ve bir zaman için karmaşa yaşansa da su akarak mecrasını bulur, gerçek siyaset ve siyasetçinin önü açılır, meclis şenlenir, inanıyorum ki o muhteşem mecliste artık kimse, kimsenin parmak kaldırıcısı olmaz.
Baştaki sözümü tekrar ediyorum şayet bu teklif veya söylem seçimlere hazırlık, seçmenlere selam değilse bu öneri gerçekleşmeli 18 yaşını doldurmuş siyasi sosyal ve ekonomik alanda merak sahibi ve bu alanlardan haberdar olan kapasite sahibi gençlerin önü açılmalı ve yaşın verdiği heyecanla yaptıkları bazılarına örnek olmalı. Olmalı ki bazıları bu milletten vekâlet alan sadece bir vekil olduğunu unutmamalı.
 
SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ       
Televizyon programlarım da yeri geldikçe daima söylerim, 77 yıllarıydı hatırlıyorum, konu gündemdeydi hala gündemde, şu seçim sistemi yasası ve partiler kanunu hala sumen altında veya meclisin tozlu raflarında bekletiliyor. Ne hikmetse bilinmiyor diyemiyorum zira hiçbir dönemde neden gündeme getirilmediğini çok net olarak hepimiz biliyoruz.
Bundan sonra ne olacak, sistem nasıl şekillenecek, hükümet dar bölge değil yeni daraltılmış bölge sistemi içinde her bölge kendi vekilini seçsin diyor. Pekiyi bu sistemin artısı ve eksisi var mı? Elbette var ve yakında tartışması başlar, özellikle muhalefet ve küçük partiler ayağa kalkacaklar yeter ki çok ciddi olarak, gündeme getirilsin ve tartışmaya açılsın işte o zaman fırtınalar kopacak.
Seçim sistemi, partiler yasası değişmeli diyoruz da, yeni anayasa çalışmalarında ülkemizin idaresi sistemleri konusunda daraltılmış bölge dışında gelişmekte olan birde başkanlık veya yarı başkanlık hatta partili cumhurbaşkanı sistemleri söz konusu bunlar hepsi birbirine bağlı birbirini tamamlayan konular. Bütün bu tartışmalar veya gerçekleştirmeler içinde seçimlerle ve partilerle ilgili değiştirilmesini istediğimiz yasalar ne kadar yer alacak, şimdiden bilmek çok zor, bakalım yeni anayasada hangisi nasıl şekillenecek.
                                                   
BELEDİYELER KAPATILIR MI?
13 ilimiz büyük şehir statüsüne kavuşuyor hayırlı olsun, bu illerimize hayırlı olsun ama kaç yıllardır (laci) lacivertlerle ve özel başkanlık vasıtalarıyla gezen, çoğunluğu da kızmasınlar büyük havalara giren belediye başkanlarımıza ne söylememiz gerekecek, hayırlı olsun mu yoksa geçmiş olsun mu diyeceğiz. Aslında her ikisi de geçerli her şeye rağmen başkanlığını yaptığı belediyenin kapatılmasını isteyen pek çok başkan olduğuna hatta kapatılması için de geçmişte kulis faaliyetleri yapanların olduğunu ve çok açıktan da söyleyen başkanlara şahit oldum.      
Bu yazdıklarım madalyonun bir tarafı, madalyonun diğer tarafına bakacak olursak tatbikatı yapılmadan bir şeyler söylemenin çok anlamı olmasa da, çok hoş olmayan hizmet aksaması görüleceğini söylemek kehanet olmaz herhalde. Büyükşehir belediyelerinin onlarca, hatta yüzlerce fes edilmiş belediyenin hizmet alanına nasıl yetişeceğini, nasıl hizmet vereceğini ne kadar başarılı olacağını bekleyip göreceğiz ancak şu bilinmeli ki ülke için ortaya atılan her değişim ve her hayırlı hizmete (bazen esprili yaklaşsak da) arkasındayız ve çok başarılı olmasını isteriz sağlıklı ve hoşça kalın.         


Yazarın Diğer Yazıları