Senden Belediye Başkanı Olur mu?

Artık konuşulmaya başlandı biraz erken veya zamanında yerel yani belediye başkanlığı için genel yani milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak,  bunların arkasına anayasayı yani referandumu ekleyebiliriz, 2013 de belki ama 2014 de beklenmeli. Ülke siyasetinde neyin ne zaman yapılacağı konusunda daima sürprizler vardır. Önümüzdeki seçimlerin zamanlarında da beklenmeyen sürprizlerle karşılaşabiliriz.
Gelin biraz belediyelerimizden ve belediye başkanlarından bahsedelim, belediye kuruluşlarının gerçek görevleri nedir bir bakalım ama önce şunu söylemek gerekiyor, yeni büyükşehir yasası ile belediyelerin görevleri fazlalaşmakla birlikte önemleri de bir hayli artmıştır, işte bu nedenle artık belediye ve belediye başkanlıkları asla hafife alınamayacak. Rastgele ve klişeleşmiş görev ve yetkilere son verilecek, gerçek bir idare mekanizması ve idarecilik sistemi olmaksızın eski alışkanlıklarla ve rastgele kişiliklerle işlerin yürümediği görülecektir.
Nedir belediyenin, belediye başkanlarının şimdiye kadar olan mutat görev ve yetkileri, bundan sonra ne olması gerekiyor bir bakalım, isterseniz önce belediyelerden başlayalım: belediyeler kentin alt yapısıyla ilgilenirler. Şebeke dağıtımı, su, doğalgaz, kanalizasyon, şehir içi yollarla başlayan görevleri çöp toplama, temizlik, itfaiye, zabıta hizmetleri ve halk sağlığını korumak için alınan tedbirlerle devam eder.


Belediyelerin görevleri bittimi hayır, şehir içinde imar ile ilgili izin ve belgeler vermek birlikte ekonomi işleri de belediyelerin kontrolündedir. (Son zamanlarda hiç görülmese de) fiyatları ve ücreti tespit etmek, hal, Pazar yeri açmak, sanayi bölgeleri oluşturmak, eğitim vermek, kurslar ve kütüphane açmak, sağlık hizmetleri, dini görevler, nikâh işleri, ucuz konut, şehir içi ulaşım ve sosyal alanlar belediyelerin olmazsa olmazıdır.


Bu günlere kadar bu hizmetler sadece çevresineydi, bundan sonra ise çevresindeki tüm beldeler mahalle olarak önce büyük şehirden, sonra ilçe belediyelerinden hizmet bekleyecek, işte şimdi bu nedenle soruyorum bu kadar ağır yük varken senden belediye başkanı olur mu?.
Belediye başkanlarının görevlerine bakalım: başkanlar teşkilatın en üst amiridir, ama elbette ki uygun olana, yakışana, layık olanlar için. Teşkilatı sevk ve idare etmek, hakkını, menfaatlerini korumak, gerekli yerlerde belediyeyi temsil etmek, meclis ve encümene başkanlık etmek, karar uygulamak, personeli atamak, her şeyden önemlisi de halkın huzurunu, esenliğini, sağlamak ve mutluluğu için gereken önlemi almak ancak (her başkanın çapı bunu yapmaya yetmez).
Başkanlar belediyeye ait kuruluş ve işletmeleri denetler ve yine daha önemlisi belediye başkanı görevi süresinde siyaset yapmaz, siyasette görev almaz, ancak (bizdeki uygulamada ne yazık ki bunun tam tersidir) ve şimdi yine soruyorum bu şartlarda senden belediye başkanı olur mu?
Bunlar bu güne kadar olan uygulamalar belediyelerin ve belediye başkanlarının yasal veyahut teamüller gereği görevlerdir ancak yine bilinmeli ki yeni yasalar gereği hem görevler, hem de mesuliyeti ağırlaşıyor, her ben aday adayıyım diyenler oturup defalarca düşünmelidir, bununla bitmiyor seçmen artık seçeceğini duygusal ve siyasi bakış açısıyla seçmemelidir. Aksi takdirde vebal altındadır.


Başkanlığa aday olacak kişi görevi esnasında ve görevi sonunda şöyle arkasına dönüp bakmalı acaba geride ne bıraktım diye, bir şey bırakamıyor veya bırakmadıysa yazık olmuştur o ilçeye mesela bazı (belli ilçelerde) olduğu gibi. Korkuyorsan, inisiyatif kullanamıyorsan, personeline söz geçiremiyorsan, yaptıkların eleştiriliyorsa ve senin bunlardan haberin bile yoksa, halkının hizmetinde olamıyorsun, hizmette kusur ediyorsan, halkın kabul etmediklerini iş yapmış gibi görüyor. Hayaller kuruyorsan ve yine adaysan, benden belediye başkanı olur mu diye düşün kardeşim?    
Artık belediye başkanları klasik uygulamalarla halkını mutlu edemez, hizmet vermiş olamaz çağ değişti, şartlar değişti, seçmen düşüncesi de değişmeli, sadece yol, su, asfalt dökmek ve bahçe duvarı yıkmakla iş bitmiyor. Halkının, ilçenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları görevinin dışında da olsa, en azından vatandaşın önünü açacak, öncü olacaksın ama bütün bunları göze alamıyorsan kapasiten yeterli değilse tabi ki senden başkan olmaz, bir zamanlar tesadüfler seni bu koltuğa oturtmuşsa, bu o yerleşim yerinin kadersizliğinden olmuştur. Ancak bundan sonra yine olursa birilerinin öteki dünyadaki arkadaşına seslenerek X kişi köyümüze muhtar oldu diyerek hayıflandığına benzeyecektir, ola ki şu veya bu sebeplerle yine de seçildin son söz bu halka böylesi layık diyeceğim ama sen yinede benden belediye başkanı olur mu diye düşün sağlıklı ve hoşça kalın.   
(Yazımın muhatabı yoktur, sadece gelecekle ilgili bir tespit ve öneridir)


Yazarın Diğer Yazıları