Kahve, çerez, yağ ve hayvan yemine kadar çeşitli alanlarda kullanılan bitki köyde yaşayan ev hanımlarına ek gelir oluyor. Köylü kadınların toplayarak ev ekonomisine katkı sağladığı bitkini hasadı devam ediyor.
Konya'da en çok yetiştiği ilçe
Konya'da çıtlık adıyla da bilinen menengicin hasadında sona yaklaşıldı. Konya'da en çok Ahırlı ilçesinde vatandaşlar ormanlardan toplayarak menengiçleri kışın tüketmek ve ek gelir olmak üzere kurutmaya bıraktı.
Tuzlu ya da tuzsuz kurutuluyor
Sağlığa olan faydaları ile bilinen ve çeşitli alanlarda kullanılan menengiç toplandıktan sonra kurutulmaya bırakılıyor. Çerez olarak tüketilmek için isteniyorsa biraz tuz eklenerek kurumaya bırakılan menengiç, dövülüp kahvede kullanılacaksa tuzsuz olarak kurutuluyor
2 çeşidi bulunuyor
Köylü kadınların toplayarak ev ekonomisine katkı sağladığı menengicin hasadı devam ediyor. 2 çeşidi bulunan menengic, yüksek rakımlı yerlerden toplanarak hem şifa hem de gelir oluyor. Menengiç ağaçlarından tek tek toplanan ürünler kahve ve çerezlik ayrılarak bin bir emekle toplanıyor. Doğadan gelen şifalı bitkilerden biri olan menengiç, Anadolu'ya hem çerez, hem de kahve olarak sunuluyor.
Yeşil ve kırmızı olarak ayrılıyor
Yeşil ve kırmızı olarak ayrılan menengiçtte, yeşiller yıkandıktan sonra kurumaya bırakılıyor. Yeşili kahve ve çerez oluyor. Kırmızısı büyük baş hayvanların yemlerinde kullanılıyor. Faydası saymakla bitmeyen menengiç toplandıktan sonra ayıklanarak yıkanıyor.
Menengiç kaç lira ?
Hasat sonrası Anadolu'ya ve tezgahlara uzanan bir lezzet olan menengic, kilosu 80 TL'den başlayarak 120 TL'ye kadar satılıyor. Köyde yaşayan ev hanımlarına ve bu işi ticaret dökenler için geçim kaynağı olan menengic, sağlığa faydaları ile biliniyor.
(Selman Kaya)