75. yılında Yeni Konya

- Güncelleme Tarihi:

 75. yılında Yeni Konya
Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetleri’nde bu hafta, 75. yıl dönümünü kutlayan Yeni Konya Gazetesi ve basın tarihi konuşuldu.

Prof. Dr. Caner Arabacı ve Anadolu Medya Grup Vakfı (ANMEG VAKFI) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Özer, Selçuklu Salı Sohbetlerinde, kuruluşunun 75. Yılında Yeni Konya ve basın tarihini anlattı. Yazar Ömer Lütfi Ersöz'ün moderatörlüğünde icra edilen Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı Konya basın tarihine dair bilgiler verip kuruluşundan 2006 yılına kadar Yeni Konya hakkında bilgiler, ANMEG Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özer de gazeteyi devraldıkları günden bu yana geçen süreci ve yayıncılık ilkelerini anlattı.

Haktan, hakikatten yana

Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, İl Halk Kütüphanesi Salonunun, programlara bundan sonra ücretli olarak tahsis edileceğinin kendilerine bildirildiğini ifade ederek, "Ben okuma yazma bilmeyen bir anne ve babanın evladıyım ve ülkeme ve milletime kendimi borçlu hissedip, arkadaşlarımızla birlikte düzenlediğimiz kültürel faaliyetlerle bu borcu ifa etmenin gayretinde olduk. Bundan sonraki programlarımızı nerede yapacağımızla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. Uzun yıllardır Yeni Konya'nın yazarı olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden moderatör Ömer Lütfi Ersöz, "Gazetemiz haktan, hakikatten yana olabilmenin gayretindedir. Dijitale yönelmenin olduğu devrimizde de halen hem matbu hem de dijital platformlara yayınını sürdürmektedir” dedi.

"İyi ki yerel basın var”

Sözlerine, "Basının temeli eleştirel yaklaşımdır” tespitini yaparak başlayan Prof. Dr. Caner Arabacı konuşmasını, "Batıda fikir akımlarının yayılmasında dergiler ve gazeteler etkili oldu. Bizde ise biraz zor oldu. Çünkü basının yayıcılığı,  toplum kültürüyle bütünleşmeden ziyade karşı duran, bazı dış ülkelerle paydaşlık şeklinde oldu. Tarafsızlık mümkün değildir ama dürüstlük mümkündür. Basını değerlendirirken bunu göz önüne almak gerekir” diyerek sürdürdü. Yerel basının, dünya basın tarihinde basıncılığın kaynağı olduğuna da vurgu yapan Arabacı, "Fakat bizim ülkemizde yerel basın zayıftır. Avrupa'da köken hep yerel basın iken bizde yaygın basın öne çıkar” dedi.  Konuşmasına, "İyi ki yer basın var” diyerek devam eden Arabacı, Konya'nın yerel basın tarihinde önemli bir şehir olduğunu kaydederek, "Konya çok yazar, şair çıkarmış, çizgi dışında bir şehirdir. Milli mücadele devrinde Konya basını ortaya çıkmış ve sekiz gazete yayınlanmış. Son biraz sükut olmuş. Konya tarihinde 1949'a kadar altmış gazete yayınlanmış. Günümüze kadar yayınlanan gazete sayısı ise bunun üç katı kadardır” dedi. 1949 yılında kurulan Yeni Konya'nın Konya basın tarihinde en uzun ömürlü gazete olduğuna vurgu yapan Arabacı, "Gazete yayına 1 Haziran 1949'da başladı ve kırk yıl Mustafa Naci Gücüyener tarafından yönetildi. Üç erkek evladı olan Gücüyener Yeni Konya için,(Dördüncü evladım) demiştir. Gazetenin elle dizilip, kâğıdın baskı makinasına elle tek tek verildiği yılların ardından 1960'larda rotatif sistem gelince Konya'da, (İstemezük yürüyüşü) yapıldı. Çünkü teknoloji sebebiyle çok sayıda çalışan işsiz kalacaktı” diyerek sözlerini sürdürdü.

Dün de bugün de zalimin karşısında

Daha sonra söz alan ANMEG VAKFI Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Özer, İsrail'in Filistin'de uyguladığı vahşete dikkat çekerek, "Bugün 242 gündür katil terör şirketi olan İsrail'in, Müslüman Filistinlilere uyguladığı zulüm çok acımasızca devam ediyor. Bugüne kadar sayıları tam bilinmemekle birlikte Filistin'de yüz kırk gazeteci şehit edildi. Onların ellerindeki kamera milletin gözü, mikrofon insanlığın vicdanıydı. 2011'de Yeni Konya Gazetemiz İsrail aleyhine en çok haber yayınlayan gazete seçilmişti. Bu yayın politikamızı aynen sürdürüyoruz.” dedi.

"Türkiye'de en son, Yeni Konya kapanır”

Konya basın tarihinde 1960'lı yıllarda yaşanan dört gazetenin birleşme hadisesinin bir benzerinin bugünlerde yine gündemde olduğunu kaydeden Özer, "Bir süredir gazetelerin birleşmesi konuşuluyor. Biz Yeni Konya'yı kapatmayacağımızı söyledik. Günümüzde gazeteler ciddi zorluklarla karşı karşıyadır ve bu böyle gitmez. Matbu gazeteler yayınlarına son vermek durumunda kalacaklardır ama Türkiye'de kapanan en son Yeni Konya olur” diye konuştu.

Şahsın değil, ümmetin

ANMEG Vakfının bünyesindeki yayın kuruluşlarının ticari amaç taşımadığına vurgu yapan Özer, "Vakıfların televizyonculuk yapabilmesi yasal olarak mümkün değildi. Biz yirmi iki yıl bunun mücadelesini verdik. Mücadelemiz sonunda vakıfların televizyon ve radyo yayınları yapma yasağı kaldırıldı.  Bunun üzerine Yeni Konya Gazetemizi, KONTV televizyonumuzu, 99,5 Konyafm radyomuzu, konhaber.com internet haber sitemizi, kısa adı ANMEG VAKFI olan Anadolu Medya Grup Vakfı'na devrettik. Üzerimizdeki hisseleri vakfa devrettik. Tüm yayın kuruluşlarımızın sahibi; ANMEG VAKFI'dır. Başta KONTV olmak üzere Yeni Konya Gazetemiz ve diğer tüm yayın kuruluşlarımız şahısların değil, ümmetin, milletin, Konyalınındır. ” dedi.

Başkan Özer'den, kanun talebi

İhtilal ürünü kanunların bir an önce değiştirilmesi gerektiğini de anlatan Özer, "Çalışan ve çalıştıranlar arasındaki münasebetleri düzenleyen bir iş kanunumuz vardır. 1961 ihtilal ürünü olan ve çalışanlarla çalıştıranlar arasındaki münasebetleri düzenleyen Toplumda 212 sayılı kanun olarak bilinen ihtilal ürünü kanun kaldırılmalıdır. Bu kanun çalışanla çalıştıranın arasını açmak için çıkarılmıştır. Yedek subay olarak askere giden bir gazetecinin alacağı maaşın düşük olması halinde farkını işverenin ödemesine hükmeden madde vardır. Basın İş Kanunu olarak bilinen 5953 sayılı kanunda değişiklik yapan 1961 ihtilal ürünü 212 sayılı kanunun çıktığı tarih 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak ve 2. Meşrutiyetin ilan tarihi olan 24 Temmuz ise Basın Özgürlüğü günü olarak ülkemizde bayram şeklinde kutlanmaktadır.  Buna karşılık Birleşmiş Milletlerin "Dünya Basın Özgürlüğü günü” olarak ilan ettiği 3 Mayıs'ı kutlamıyoruz. 5953 sayılı kanun kaldırılmalıdır.” diyerek konuşmasını tamamladı. Program sonunda konuşmacılara teşekkür eden Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Konya Yenigün Yayınlarını takdim etti.

 

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER