Çiğ Fındık Faydaları Nelerdir?

İnsan vücuduna yararlı olan çiğ fındık faydaları nelerdir sorusu da merak edilmektedir. Fındık içinde tüm yiyeceklerin bin bir çeşit faydası olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Hayatımızda sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri, etler, baklagiller, gibi çok çeşitli yiyeceklerin yanı sıra kuru yemişlerde büyük yer almaktadır.

Kuruyemişler birbirinden değerli yağlara sahiptir vücudumuz için gerekli olan doğal yağ emilimini gerçekleştirirler. Fıstık, badem, kaju, yer fıstığı, gibi çokça sayılabilecek kuruyemişin en önemlilerinden biri de fındıktır. Kuruyemişlerin doğal ve temiz yağlarından faydalanmak için kavurulmadan çiğ tercih edilmesi doğru bir karar olacaktır.

Çiğ Fındık Tüketmenin Faydaları

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Çiğ fındık tüketimin faydalarına bağlı olarak fındık içinde de yer alan ve bunun içinde yağı içerisinde E vitamini barındırmaktadır. E vitamini açısından zengin bu besin sizin hastalıklara karşı direncinizi artıracaktır.

Tokluk hissi verecektir. Özellikle diyetlerde ara öğünlerde çiğ fındık tüketmek daha dinç kalmayı sağlayacaktır.

Sinirleri sağlamlaştırır. Fındık B6 vitamini açısından zengin bir besindir. B6 vitamini elektrik sinyallerinin hızını ve verimliliğini artıran ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan, sinirin kılıfı olan miyelinin yaratılması için gerekli bir vitamindir. Ayrıca sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlev gösterebilmesi için serotonin, melatonin ve epinefrin gibi hormonların salgılanması B6 vitamininin desteği ile gerçekleşir.

Beyin sağlığını korur; fındık içerisinde proantosiyanidler, kuersetin ve kaempferol gibi

fitokimyasal maddeler bulunur. Bu madfeler beyin sağlığını destekler. Ayrıca aminositlerden zengin olduğundan zihinsel psikolojik olarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar.

Diyabet riskini azaltır. Diyabet hastaları günlük diyetlerine fındık eklediklerinde glukoz

intoleransında iyileştirme görülmüştür. Fındık lifli bir besindir. Lif sadece sindirimi değil aynı zamanda kan şekerini dengeleyerek diyabet riskini de ortadan kaldırır.

Kolesterolü düşürür. Fındık içerisinde kalp sağlığına faydalı yağlar bulunur. Kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olurken vücutta iyi kolesterolün yükselmesine fayda sağlar. Düzenli fındık tüketimi kolesterolü yüzde 27 oranında düşürüyor. Bilimsel çalışmalar düzenli olarak fındık tüketen kişilerin kalp krizinden dolayı ölüm riskini oldukça azalttığını göstermektedir.

Kansere Karşı Korur Fındık güçlü bir antioksidandır. Sadece vücuttaki hücreleri yenilemez, DNA'sı bozuk ve tümörlü hücreleri azaltarak kanser riskini azaltır. Fındıkta bulunan bir bileşik olan beta-sitosterol meme ve prostat kanseri riskinide azaltmaktadır.Kabızlığı Önler Fındık iyi bir lif kaynağıdır. Sindirim daha iyi çalışabilmesi için lif kaynaklarına ihtiyaç vardır. Alınan lif kaynakları sayesinde mide içerisinde öğütme daha kolay bir şekilde gerçekleşir.

Sindirim sisteminin daha iyi çalışması neticesinde ishal ve kabızlık gibi sorunlardan kurtulmak mümkündür. Sindirim sistemin doğru şekilde çalışması kanser gibi riskleri azaltır.

Fındık Yüksek Miktarda Magnezyum İçerir

Kasları Güçlendirir Fındık bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, vücuda giren ve çıkan kalsiyum miktarının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Doğru miktarda kalsiyum kas kasılmalarını oluşturur ve kasların ihtiyaç duyulmadığında dinlenmelerine izin verir.

Magnezyum sayesinde fındık için de bulunan besin değeri yüksek bu sayede kas gerginliğini azaltır ve kas yorgunluğunu, spazmı, kramp ve ağrıları önlemek için mücadele eder. Yüksek magnezyum seviyeleri aynı zamanda kas gücünü artırmaya yardımcı olur.

Magnezyum aynı zamanda kalp kaslarına da iyi gelir. Kalp ritminin bozulmasını engeller.100 gr fındıkta 229 mg magnezyum bulunur. Buna bağlı olarak fındık tüketimi sayesinde fındık içinde bulunan organellerde sağlık içinde büyük bir yarara neden olur fındık tüketimi sayesinde içinde bulunan sağlıklık organellerden dolayı da fındık içinde bulunan yüksek miktarda magnezyum miktarı da sağlıklı bir bünyeye de sahip olmanıza neden olur.

 


Yazarın Diğer Yazıları