DRAMA İLE HAYATA FARKLI BAKIN

Merhaba sevgili okurlar,

Bundan böyle Yeni Konya Gazetesinde köşe yazılarımızla sizlerle buluşup hayata dair her şeyi paylaşacağız.

Dramayı hepimiz sadece tiyatronun bir parçası olarak düşünürüz oysaki hayatımızın her alanında büyük etkisi olduğunu yakın zamana kadar belkide bilmiyorduk ama, son dönem Milli Eğitim müfredatında da yerini aldı.

Farklı yapı ve özellikte olan edebiyat türleri bulunmaktadır. Bu türden olan drama, tiyatro alanında kendini kabul ettirmiş kurgusal bir sanattır. Drama eğitim ve öğretimde yeni bir oluşumdur. Drama çocuğu geliştiren yetiştiren başlı başına bir eğitim alanıdır. Drama sürecinde çocuk; gözlem, deneyim, duygu ve bilgilerini canlandırarak yaşar. Dramada gerçek dünya ile kurgusal dünya arasında bir etkileşim vardır. Dramanın pek çok çeşidi vadır; psikodrama, eğitici drama ve yaratıcı dramadır ve günümüzde özellikle çocuklar için daha çok yaratıcı drama eğitimi verilmektedir. Yaratıcı drama ise, ortaya koyulan düşünceye göre kişilerin hayal dünyalarını harekete geçirmek gerekmektedir. Çocuklar yaşama dair birçok şeyi oyun oynarken öğrenirler ve bu öğrenmeler yaparak-yaşayarak olduğu için de derece etkili olmaktadır. Dramanın faydaları o kadar çok ki sizlerle en önemli olanları paylaşalım isterim.

  • Drama dil ve iletişim becerileri gelişir, kişi kendini daha iyi ifade eder,
  • Özgün düşünebilme ve özgüveni gelirtirir,
  • Olumlu duygular ön plana çıkar,
  • Çocukları iş birliğine teşvik eder,
  • Aritmetik becerileri destekler,
  • Çocukların çevrelerindeki dünyayı anlamalarına yardımcı olur,
  • Duygusal zekayı geliştirirken, fiziksel gelişimede yardımcı olur.

 

Drama eğitimi okul önesi olarak 4 ve 6 yaşlarında başlanabilir. Aslında drama eğitiminde yaş sınırı yoktur. Drama eğitimi öğrencileri çocuklar ya da yetişkinler olabilir. Fakat, erken yaşta başlamak kişilik gelişimi için büyük bir kazanım olacaktır.


Yazarın Diğer Yazıları