Gazeteci Olmak..!

Gazetecilik, basın-yayın alanının en kıymetli mesleklerinden biridir. Her ne kadar geçmişteki kadar itibarlı bir meslek olarak görülmese de gazetecilik, insanların bilgi edinmesinin ana kaynaklarındandır.

Çağımızın en dinamik mesleklerinden biridir gazetecilik. Yedi yirmi dört nöbet tutar, gecesi gündüzü yoktur gazetecilerin. 
Mesleğini hakkıyla yapan, doğru ve tarafsız haberleriyle, yayınlarıyla, yorumlarıyla bizi ülkemizdeki, dünyadaki olaylardan haberdar eden gazetecilerimiz bir anlamda dünyada bizim gözümüz, kulağımız, dilimizdir. Onlar dünyaya açılan pencerelerimizdir.
Yöremizde, ülkemizde, dünyada olup biten olayları gazetecilerin haber ve yorumlarıyla öğrenebilmekteyiz. Dünyada olup bitenlerden bizleri haberdar eden gazetecilerimiz, zor şartlar altında, pek çok sıkıntıyı ve tehlikeyi göğüsleyerek, bizlere doğru ve tarafsız haberleri iletmeye çalışmaktadırlar. O yüzden de kıymeti her zaman bilinmesi gereken mesleklerdendir.

Gazeteci olmak, yalnızca eğitim ya da deneyim elde etmekle ilgili bir mesele değildir. Hem gazeteciliğin geçmişinden gelen hem de çağımızın koşullarından doğan birtakım yetkinlik ve düşünce tarzı, kişiyi gazeteci yapar. Gazetecilik, mesleğin gerektirdiği yetkinliklere sahip olmakla icra edilen bir meslektir. Gazetecilik refleksleri denilen durum, uzun yıllar süren deneyim ve mesleğe duyulan ilgiden doğar. Zorlayıcı ama kişinin ilgisini de zor kaybettiği bir meslek olan gazetecilik, kişiden bazı nitelikler ve yetkinlikler ister. Birazdan sayacağımız tüm nitelik ve yetenekler, sürdürülebilir olduğu kadar kişinin gazeteci kimliğine fayda sağlayacaktır.

Gazetecilik mesleği iletişim mesleklerinin en eskisi olmanın yanında, kendisine duyulan ihtiyaç hiç bitmeyecek olan mesleklerden birisidir aynı zamanda. Çünkü gazetecilik, özellikle demokratik toplumlarda yurttaşların doğru kararlar verebilmeleri için gerekli olan enformasyonu, haberi sağlayan bir meslektir.

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1962'den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye'ye özgü bir kutlama gündür.

1961'de 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı "Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

Bu mesleğe gönül vermiş, hayatını adamış ve hayatından fedakarlık yapmış olan tüm gazetecilerimizin bu güzel günü ve haftasını kutlar mesleklerinde başarılar dilerim.

İyi bir gazete, kendisiyle konuşan ulustur. (Özdemir Asaf)


Yazarın Diğer Yazıları