Konya Geleneği Şivlilik..

Mübarek üç aylar Receb, Şaban ve Ramazan aylarını içerirler. Receb ayı başlangıcı aynı zamanda üç ayların başlangıcı olarak kabul edilir. Üç aylar içerisinde Regaib Kandili, Mirac Kandili ve Berat Kandili'ni bulundurur. Aynı zamanda Ramazan ayı ile birlikte oruç ibadeti başlar ve sonunda Ramazan Bayramı kutlanır.

Bu sebeple hem kandiller, hem de Ramazan habercisi olmasıyla birlikte üç aylar İslam alemi için büyük öneme sahiptir.

Üç aylar ile içindeki gün ve geceler Müslümanların maneviyatını artırmaktadır. Üç ayları ve içindeki geceleri birer fırsat olarak görmeli, bunları af ve mağfiretimize vesile kılmalıyız. Yani tövbe ve istiğfar etmeli, hata ve kusurlarımızdan arınmalıyız. Varsa ihmal ettiklerimiz onları telafi etmeye çalışmalıyız.

Bu mübarek ayların ilk Kandil günü Konya'mızın vazgeçilmez geleneği olan Şivlilik adeti de her zamanki yerine getirildi. Bu adet sadece Konya merkezde devam ettirilen bir gelenek Kandil gecesi çocuklarımız, gençlerimiz sokaklarda ateşler yalar Fener alayı ile üç ayların gelişi kutlanır. Kandil sabahı ise çocuklarımız mahalle komşularının kapılarını çalarak şivliliklerini toplar. Şivlilikte çocuklara şeker, lokum, çikolata gibi ikrammışlar dağıtılır. Bununlada kalmaz tabi ev hanımlarımız evlerinde yaptıkları pişi, kaçırdıkları helvaları komşularına ikram ederler. Ne güzel bir samimiyettir bayram havasında kutlanan.

Üç aylarda yapılması gerekenlerle ilgili kıymetli hocalarımızın çok tavsiyeleri var bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşalım istedim.

— Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

— Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

- Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

- Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Ve Bu günlerde nefisler hesaba çekilmeli, ana sermayemiz olan ömrümüzün nerede ve nasıl tüketildiği gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazıldığı, Mahşer günü kurulacak büyük divanın tek Hâkimi Yüce Allah'ın (cc) hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği düşünülmelidir. Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Hayırlara vesile olsun..

"Ya Rabbi, bize Recep ve Şaban'ı mübarek eyle ve Ramazan'a ulaştır.”


Yazarın Diğer Yazıları