Sesimi Duyan Var Mı?

 

Tarih 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem tam 9 saat sonra 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ikinci depremle yıkıldı Türkiye. Acımız o kadar büyük ki kelimelerle ifade etmek çok zor çünkü, bu defa çok farklıydı yaşanan felaket. Ülkem yüzyılın en büyük yıkımını yaşıyor. Elbette kolay olmayacak, zaman alacak toparlamak, yaraları sarmak… Bu zor sınavı hep birlikte birlik, beraberlik ve dayanışma içinde atlatıp yaraları saracağız. Ve görüyoruz ki ne güzel bir milletiz. Bu millet böyle acı günlerde tek yürek olup kenetlenmeyi, yardımlaşmayı fazlasıyla seviyor ve birbirine sahip çıkıyor ve bu tablo gözleri yaşartıyor. Hepimiz Türkiye'm gibiyiz yıkık, dökük, yaralı…

Deprem oluştuğu şehirlerde yıkımlara neden olurken insan psikolojisini de yıkıma uğratan doğal bir afettir. Depremlerde diğer doğal afetler gibi travmaya neden olabilir ve insanlar duygu, düşünce ve davranışlarına göre çeşitli tepkiler verebilirler. Ancak her insanın travmadan etkilenme düzeyi farklıdır.

Doğal afetler, insan yaşamında travmatik olarak deneyimleniyor. Hava kirliliği, kuraklık, salgın hastalıklar, sel, deprem ve besin yetersizliği gibi, insanın beden sağlığını olumsuz etkileyecek durumların yanında son dönemlerde iklim değişikliklerinin de ruh sağlığı problemlerinde artışa neden olacağını öngörülüyor. Afetlerin olası negatif sonuçları konusunda kaygı duymak; üzüntü, endişe, çaresizlik gibi olumsuz duygularla başa çıkmakta zorlanmak, uzmanlar tarafından eko-anksiyete olarak tanımlanmakta.

Doğal afetlerle mücadele edebilmek için, her şeyden önce yaşanılan çevredeki tehlikeleri iyi bilmek ve bu tehlikelerin doğurabileceği zararları azaltabilmek-ortadan kaldırabilmek için, yaşanılan çevrenin en akılcı yol ve yöntemlerle kullanılması gerekmektedir. Kaybın çeşidine ve boyutuna bağlı olarak, doğal afetlerden doğrudan etkilenen bireylerde güçlü bir keder, panik, kayıp, kaygı ve üzüntü hissedilebilir. Uykuya dalmada yaşanan sıkıntılar, öfke, sinirlilik ve suçluluk da görülebilir. Bireyler, sadece ağaçları, hayvanları, evlerini, eşyalarını değil inançlarını, umut ve motivasyonlarını da kaybetmektedir.

Peki Deprem sonrasında psikolojimizi korumak için neler yapabiliriz?

* Deprem anında yaşadıklarınızı konuşmaktan kaçınmayın.

* Duygularınızı, düşüncelerinizi, üzüntünüzü bastırmayın.

* Depremle ilgili duygu ve düşüncelerinizi yakınınızdakilerle paylaşın.

* Hayatın anlamını düşünün ve gelecek planları yapmaya çalışın.

Şunu hiçbir zaman unutmayalım ki bir deprem gerçeğimiz var böyle bir coğrafyada yaşıyoruz ve bunu bilerek önlemleri alarak hareket etmek, yaşamak zorundayız.

Geçmiş Olsun Türkiye'm


Yazarın Diğer Yazıları