220 TL’ye satanlar altın tozu mu katıyor?

Konya'nın etliekmeğine dokunursan yanarsın. 
Sitemizde dün giren haberler ve köşe yazım nedeni ile yüzlerce tebrik mesajı aldım. 
İnsanlar dua ediyorlar. Keşke birkaç tanesini yazabilseydim. Ancak birkaçını yazdığımda diğerleri alınacağından hiç birini yazmıyorum. 
Dünkü yazıdan sonra da zamlı taifeden kimse çıkıp gerekçesini açıklamadı, açıklayamadı. 
Kontv kameraları şehri dolaştı. Birçok etliekmekçiden görüntü aldı.  Fiyatlara baktım, hiç biri fiyatı 220 TL'ye yükseltmemiş.  Genel fiyat aralığı 60 TL ile 150 TL arası. 
Peki fiyatı 220 TL olarak belirleyenler kimler? 
Kimin hakkını savunuyorlar? 
Eğer etliekmekçilerin hakkını savunuyorlarsa, etliekmekçiler kendileri ile aynı fikirde değil. Daha doğrusu aynı fikirde değil ki hiçbirinde fiyat 150 TL'nin üzeri değil. 
Peki etliekmeği 150 TL'den yukarıda satanlar kimler? 
Etliekmeği 220 TL'ye satmaya başlayan oldu mu? 
Etliekmeği 60-80 aralığında satanlar zarar etmediğini söylüyor.  Peki 150 TL'nin üzerinde satanlar neden zarar ettiğini iddia ediyor. Bunlar eti dünyadan değil de uzaydan mı getiriyorlar. Yoksa ete altın tozu serpiyorlar da bizim mi haberimiz yok. 
Formül belli. Bu formülü Konya'da herkes bilir. 
Etliekmeğin hamur ağırlığı 180 gr olur. İçine malzeme olarak 100 gr kadar kıyma, bir o kadar sebze girer. Kıymanın kilosu belli, domates-biber-soğanın kilosu belli. Ukalalık yapıp maliyeti buraya çıkarmayayım. Herkes neyin ne olduğunu benden daha iyi biliyor. Hatta öyle ki tam zam yaptıklarında etin fiyatı yüzde 10-15 civarında düştü.
Konya halkına sesleniyorum. Sizi düşünmeyenleri siz de düşünmeyin. Kim ucuza satıyorsa oraya gidin. Sizi seveni sevin, sizi destekleyeni destekleyin, sizi kollayanı kollayın. 
Hatta gerekiyorsa çıkın meydanlara hakkınızı arayın. Burası demokratik bir devlet. Sadece etliekmek için değil, tüm ürünlere haddinden fazla zam yapanlara karşı… 
Mesele sadece etliekmek değil. Geçen restoranı olan bir dostuma sordum. ‘ Adana kaç para?' diye.' 400 TL' dedi.  İki hafta önce Adana'ya gittik. Şehrin meşhur restoranlarından birine uğradık. Ödediğimiz fatura Konya'dan düşük. Yolun devamında Gaziantep'e vardık. Konya markası Doğan Çanta'nın Antep mağazası açılışına katıldık. Dönüşte şehrin en önemli Küşlemecilirenden birine uğradık. Fatura aynı şekilde…
‘Ne oluyor bizim Konya'ya?' demekten kendimizi alamadık. 
İnanın ben öyle dışarıda yemek yiyen biri falan değilim. 
Hatta mümkünse herkesin evinde, işyerinde yemeğini yemesinden yanayım. Laf aramızda biraz eski kafalıyım. (gururla) 
Etliekmek ile birlikte  bazı ürün ve hizmetlere yapılan zamlar dolayısıyla aldığım tepkiler nedeni ile yazdım. Yazmak zorunda kaldım. 
Amacım hiçbir restoran sahibini kızdırmak, üzmek değil. 
Ancak bir yerde yükselen bir çığlık varsa, kulak vermek gerekir. 
Konyalı esnaf insaflıdır, merhametlidir, devletini-milletini sever. Bu sese kulak vereceğine inanıyorum.
 

Yazarın Diğer Yazıları