Bu kadarı da olmaz! Etliekmek 180 TL olur mu?

Konyalılar etliekmeğin fiyatını sorguluyor. Bazı yerlerde 50 TL, bazı yerlerde ise 180 TL… Hatta daha yüksek fiyat çekenler de var.

Etliekmek Konya mutfak kültürünün tescilli yiyeceklerinden… Yakın zamana kadar fiyatı ile de cazip olan etliekmekte son aylarda ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Ekrem Coşkun ‘vatandaş Etliekmek yesin' babında bir kampanya başlattı. Etliekmek fiyatını 50 TL olarak belirledi. Ete gelen zamdan sonra da fiyatı 60 TL'ye yükseltti.

Bazılarının 180 TL'ye Etliekmek sattığı bir dönemde nasıl olur da Ekrem Coşkun bu fiyata satar? Merak ettim, ehlini buldum. Sordum, soruşturdum. İşte gerçekler.

Geleneksel Etliekmek'te malzeme miktarı şu şekildedir.

100 gram kıyma, 40 gr domates, 20 gr biber, 20 gr soğan. Soğan tercih etmeyenler domatesin ve biberin miktarını artırabilirler.

Kıymanın kilogram fiyatı yaklaşık 500 TL olduğuna göre bir Etliekmek'in kıyma maliyeti 50 TL. Sebze ve hamurla birlikte yaklaşık olarak 60 TL civarı bir maliyet oluşuyor.

Bu durumda Ekrem Coşkun tam sınırda satıyor.

Kendisi ile görüştüm. Bana, "Hep biz mi kazanacağız. Bazen de kazancımızın vesilesi olan vatandaş kazansın. Bir süre zararına da olsa vatandaşın ucuza Etliekmek yemesini arzu ettik” dedi.

Tebrik ediyorum.

Gelelim madalyonun diğer yüzüne…

Genelde restoran işletmecileri derler ki, maaliyetin iki katına satış bizi kurtarır. Yani Etliekmek'in en fazla 120 TL'ye satılması gerekiyor. Zira kira, elektrik, personel vb masraflar da var.

İyi de 180'e satmak neyin nesi?

Oda,  fiyatı ta yılbaşından önce 180 TL olarak belirledi.

Olmaz, olmamalı.  Oda, esnafı düşündüğü gibi vatandaşı da düşünmeli.

Yukarıdaki hesaplamada maliyetleri perakende satışa göre verdim. Restoranlar toptan aldıklarından fiyatı daha da düşürebilmektedir.

İlgililer, yetkililer harekete geçmeli. Seçimden önceki bu artışlar mutlaka değerlendirilmeli. Denetlenmeli. Düşük fiyata satan da denetlenmeli, yüksek fiyata satan da…

Konyalının bir Etliekmek'i var, ona da göz koymamalı birileri…

Benzer şekilde çoğu restoranda diğer yemek türlerinin de aynı şekilde yüksek fiyatlarda sunulduğu bir gerçek.

Sadece Etliekmekciler değil tüm restoran esnafı bu aşırılıklardan sakınmalı.

Sonra, gün gelir kapıdan içeri müşteri girmez.

Zaten sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bari siz yapmayın, değerli etliekmek esnafımız.  


Yazarın Diğer Yazıları