HAYATIMIZIN HER ANI RAMAZAN OLSUN RAMAZAN SADECE ORUÇ DEĞİL BİR AHLÂK İNKILABIDIR RAMAZAN SADECE İBADET DEĞİL BİR MEDENİYET İNŞASIDIR
Hoca Bir Kültür Fenomeni -3-
Evcil Hayvanlar Çocuk Gelişimini Nasıl Etkiler
SAVUNMA SANAYİMİZDEKİ BAŞARI, DOSTA GÜVEN, DÜŞMANA KORKU VERMEKTEDİR.
SENİN DÜNÜR
İRAN’DAN SONRA SIRA KİMDE?
Kültürel Hegemonya Çatırdarken
O KADAR MI ZOR?
Taşkent’te Muhteşem Bir Kompleks: İslam Medeniyet Merkezi
İŞTE KULUM
Seküler Ahmaklığın NEET İhaneti
Haydutlar küresel ekonomiyi yangın yerine çevirdiler
ÇIVIT
İhtiyarlar Cennete Giremez!
Müslümanların Büyük İmtihanı “Ne tarafta yer alacağız?”
Eski Konyaspor ruhu, bu
Yaş Almak mı, Derinleşmek mi?
İNSANLIĞA DÜŞMAN ŞETAN VE ONUN ASKERLERİ
Konyaspo’dan Görkemli Galibiyet
ANNECİĞİM
Plaka basım atölyesinde yeni dönem
HEPİMİZ ÇARKIN İÇİNDEYİZ
Sosyal Medya: Abartı, Algı ve Sessiz Soygun
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KÜLTÜR VE EDEBİYAT MERKEZLERİ ve TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ KONYA ŞUBESİ ÖRNEĞİ
BATILILARIN KİRLETİLMİŞ MENDİLLERİ: TERÖR ÖRGÜTLERİ
KAYGI
Ayaz Ata ve Nardugan
EĞİTİMDE BİR MİLAT BAŞLAMALI MI?
Memleketimizin her köşesinde çok şükür kar var. Bu yıl, geçmiş yıllarda özellikle son otuz yılda görmediğimiz karları gördük. Kimi yerde afete dönüştü, yollar kapandı, arabalar ve insanlar yollarda mahsur kaldı. Kimi yerde çatılar çöktü, evler yıkıldı damlar aktı. Zorluklar, yıkımlar, çileler yaşasak da kar bereketiyle geldi. Çekilen göller, kuruyan barajlar, göletler, kuyular, dereler suya kavuştu. O çok korktuğumuz kuraklık biraz olsun ötelendi. Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Bu kar, biz isyankâr ve nankör kullar için değil, dilsiz hayvanlar, göç ve savaş mağduru mazlum ve masum kulların hürmetine yağdı. Bu kar, yurt içinde ve dışında onardığımız ve açtığımız binlerce tarihi eserlerin, türbelerin, camilerin hatırına yağdı. Bu kar, devlet ve millet olarak verdiğimiz sadakaların, Afrika'da açtığımız kuyuların ve aldığımız duaların hürmetine yağdı.
Karla ilgili atasözlerimiz ve deyimlerimiz var: Büyüklerimiz, "Şitanın (kışın) güneşine, nisanın (kadının) gülüşüne aldanma". "Yazın yaşa, kışın taşa oturma". "Ayağını sıcak tut, başını serin, yediğine dikkat et, düşünme derin". Yaz günleri uzun oldu işlerimiz bitsin diye. Kış günleri kısa oldu aşlarımız yetsin diye". "Kara basma iz olur, allar giyme söz olur". "Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır" demişler. Deyimlerimiz de var: "Kulağına kar suyu kaçmak, saçlarına kar yağmak, dağına göre kar olmak" bu deyimlerden bazıları.
Türkçemizde "karı- koca, koca karı " ikilisindeki "karı", kar sözcüğünden gelmektedir. "Koca" dağ demektir, "karı" da koca dağın ütündeki kar demektir. Bizim kültürümüzde bir evde erkek dağ gibidir, kadın da onun üzerindeki kar gibidir. Yani kadın kar gibi ak ve lekesizdir, erkeği kar gibi örter ve sarar. Erkek dağ gibi güçlüdür, dağın karı taşıdığı gibi eşini sırtında taşır.
Evet, kırk yıldır kar yağmayan topraklara bu yıl kar yağdı. Arabistan çöllerinde, Antalya sahillerinde kar gördük. Belli ki iklimlerde büyük bir değişim yaşanıyor. Kış aylarında baharı, bahar aylarında kışı yaşayabiliyoruz. Kutuplarda buzulların erimesi, kimyasallarla denizlerin, göllerin, ırmakların ve havanın kirlenmesi ve birçok canlı türünün kaybolması, fosil yakıtlardan dolayı karbon salınımlarının artması ve bu gazların sera etkisiyle atmosferde sıcakları artırması, güneşten gelen ultraviyole ışınlarının dünyaya ulaşmasını engelleyen ozon tabakasının kimyasal gazlarla incelmesi mevsimlerdeki değişimi getirdi. Rabbimizin ifadesiyle, "insanoğlunun kendi elleriyle yaptıklarından dolayı karada ve denizde fesat ortaya çıktı". Bu fesadı gören, gelecek tehlikeyi farkeden devletler çevre kirlenmesine ve iklim değişimine karşı tedbirler almaya başladı. Bundan böyle yenilenebilir temiz enerji dediğimiz güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapılacak, fosil yakıtlarda enerji üretimi giderek azaltılacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarına, yeşile ve atıkların geriye dönüşümüne yatırım yapanlar teşvik görecek.
Evet, kar bir yandan bereket getirdiyse de, bir taraftan da afet etkisi yaptı. Zamanında tedbirler almayan, tuz atmayan İBB acze düştü, sınıfta kaldı. Trakya bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgesi son otuz yılın en büyük kar yağışına şahit oldu. Saatlerce hatta günlerce yolda kalan arabalar, tırlar oldu. Hele İstanbul'da tam bir kriz yaşandı. Normal zamanlarda belediyeleri, hatta devleti yönetmek kolaydır. Ama kriz ve afet zamanlarında yönetim, öngörü ve tecrübe ister. Sayın Erdoğan krizleri iyi yönettiği için yirmi yıl boyunca iktidarda kalmayı başarmıştır. Biliyoruz ki her nimetin bir külfeti vardır. Gökten afet de yağar rahmet de. Bizler şükreden, kıymet bilen salih kullardan olursak, gökten daha çok rahmet yağar. Bizler asi ve nankör kullar olursak, rahmet afete dönüşür. Rabbim afetinden korusun, şükür sahibi kullarını çoğaltsın.
BAŞKAN ADAYLARINDA GÖRMEK İSTEDİKLERİMİZ
KUR’AN’DA YAHUDİ PROFİLİ
HEDEF TÜRKİYE
İSLAM BARIŞ GÜCÜ ŞART
GAZZE YANARKEN YÜREK YANMAZ MI?
İSRAİL’İN ZEVALİ YAKIN
CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI
EĞİTİM POLİTİKAMIZ GÖZDEN GEÇMELİ
ÖZENTİLİ BİR KUŞAK VAR
İLAHİ UYARILAR DEVAM EDİYOR!